Hemma hos Marlene Bjärehed Marlene Bjärehed är en av alla deltagare som ska kämpa framför skärmen i Scandinavian Cup. Här får vi en inblick i hur det kan se ut en vanlig dag i det Bjärehedska hemmet.
Porträttbild Marlene Bjärehed Det var först 2017 som Marlene hittade cykelsporten. Efter det har nog varit fast. Nu är hon en av Sveriges främsta Zwiftcyklister.
Scandinavian Cup Under de kommande fyra onsdagarna ska Sverige, Norge och Danmark kämpa i slaget om Norden. Scandinavian Cup är ett samarbete mellan ländernas cykelförbund.
Artikel

Premiär för Scandinavian Cup på Zwift

2021-02-24

Är det Sverige, Norge eller Danmark som har de bästa Zwift-cyklisterna? Det avgörs inom den närmaste månaden i Scandinavian cup i e-cycling. I onsdags var det premiär.
   – Det ska bli väldigt roligt, särskilt eftersom det är fokus på både damer och herrar på alla nivåer, säger Marlene Bjärehed, en av landets mest framgångsrika e-cyklister.

I onsdags var det premiär för Scandinavian Cup 2021. Och snart har vi svaret på vilket som är det starkaste Zwift-landet i Norden. Cupen är ett resultat av ett tätt samarbete mellan de tre ländernas cykelförbund.
   – Vi har gjort detta för att kunna erbjuda ännu mer spännande lopp till våra cyklister. Det blir fantastiskt spännande och vi hoppas på många deltagare och spännande lopp ute på banorna, säger Conny Björnehall, ordförande i grengrupp e-cycling på förbundet.

Bland de anmälda deltagarna hittar vi Marlene Bjärehed. Det var 2017 som hon började cykla på trainer inför ett triatlon. Året därpå hittade hon till Zwift och sedan dess har hon fortsatt.
Och det är just e-cycling som har fångat hennes intresse bland cykelgrenarna.
   – Jag gillar att tävla och det kan man verkligen göra genom e-cycling och Zwift. Att cykla över en plattform funkar för både träning och race. Dessutom är den sociala biten något jag tycker om, att man erbjuds något mer än att bara köra pass. Tillgängligheten är en annan del som har fått mig att fastna, säger hon.

Den nya cupen, som cyklas över Zwift, inleddes i onsdags och fortsätter därefter under de kommande tre onsdagarna. Av de fyra tillfällena räknas de tre bästa loppen i en total sammanställning.
Det är inte bara en cup för eliten, utan alla kan delta och anmäla sig till den nivå de tillhör.
   – Det är roligt att det arrangeras, och framför allt att vi får ett brett startfält. Förhoppningsvis blir det här något som alla samlas för på onsdagarna, säger Marlene.

Har du några mål inför cupen?
   – Inga personliga mål direkt. Jag hoppas att vi kan göra något bra tillsammans som nation och lag. Vi är ett stort, starkt lag i Team Swedish Zwifters som jag kör för.

Text: Johan Fransson
Foto: Privat

Marlene Bjärehed

Ålder: 39.
Bor: Stehag, utanför Eslöv.
Yrke: Gymnasielärare i botten, forskar på kränkningar och mobbing. Undervisar i Kristianstad.
Bästa med e-cycling: ”Tillgängligheten, tävlingsmomentet och gemenskapen.”

Scandinavian Cup 2021

Arrangör: De svenska, danska och norska cykelförbunden.
Cup-serien: Avgörs på onsdagskvällar och har separata herr- och damklasser i fyra kategorier, A–D.
Datum: 24 februari, 3 mars, 10 mars och 17 mars. Tävlingarna kommenteras och sänds live på Facebook och Youtube via Swecycling.

All information om Scandinavian Cup hittar du här.