Passa på att gifta er i samband med Vätternrundan! I år är det premiär för Bike in-vigsel i Motala kyrka. Passa på att gifta er i samband med Vätternrundan! I år är det premiär för Bike in-vigsel i Motala kyrka.
Robert Birgegren och Svenska kyrkan har funnits med vid Vätternrundan un der flera år. Då, som i år, med Bike Blessing före loppet. Robert Birgegren och Svenska kyrkan har funnits med vid Vätternrundan un der flera år. Då, som i år, med Bike Blessing före loppet.
Här, vid utomhusaltaret, kommer prästen att viga paren som vill gifta sig före eller efter Vätternrundan. Här, vid utomhusaltaret, kommer prästen att viga paren som vill gifta sig före eller efter Vätternrundan.
Robert och hans fru Elsa cyklade Halvvättern tillsammans 2018. Robert och hans fru Elsa cyklade Halvvättern tillsammans 2018.
Artikel

Säg ”ja” efter Vätternrundan – premiär för Bike in-vigsel!

2024-04-09

Vad sägs om att lämna Vätternrundan med både medalj runt halsen och en vigselring på fingret?
    Då är det läge att slå till i år. Motala församling erbjuder nämligen en unik möjlighet för alla som ska cykla loppet: Bike in-vigsel i kyrkparken.
    –  Det här blir en chans att gifta sig på ett annorlunda men häftigt sätt. Ett kul och fint minne på samma gång, säger Robert Birgegren, präst i Svenska kyrkan i Motala.

Många par har säkerligen pratat om det – att säga ja till varandra under en vigsel. Men så går tiden och vips är bröllopstankarna undanlagda i byrålådan.
    Nu har ni som är cykelintresserade och ska cykla runt Vättern chansen att öppna den där byrålådan.
    – En av våra medarbetare kom med idén att vi borde göra precis som de gör på Vasaloppet även på Vätternrundan. Vi bestämde oss direkt. Vi kör! Säger Robert.

I Motala är allt förberett när det är dags för vigselceremonin. Oavsett om ni väljer att gifta er före, och ta Vätternrundan som en del av smekmånaden, eller efter loppet. Vittnen kan erbjudas och en vacker bröllopsbukett kan bokas. Det enda som brudparet inte får glömma är att ta med sig ringar.
    – Och hindersprövningen! Utan den kan det inte bli någon vigsel, poängterar Robert.

Årets Bike in-vigsel blir den första i församlingens historia, så några satta mål och förhoppningar om antal par som vill gifta sig finns inte. Men förhoppningsvis blir det en succé som kyrkan sedan kan spinna vidare på till nästa år.
    – Vi har sedan tio år tillbaka så kallad Bike Blessing, där cyklister får en välsignelse utanför kyrkan innan starten. Det är något som har varit positivt, men när det gäller antal vigslar är det svårt att sia. Men blir det ett dussin som väljer att gifta sig blir vi glada.

Cykla ända fram till altaret

Om inte regn och vind ställer till det är tanken att vigslarna ska ske utanför kyrkan, 300 meter från målet, vid ett utomhusaltare. Det är självklart fritt fram att cykla hela vägen till altaret.
    Ceremonin utgår från grundritualen för vigselgudstjänster i Svenska kyrkans ordning, men i en lite förkortad variant. Och skulle vädret bli riktigt dåligt finns också möjlighet att vigas inne i kyrkan.

Alla är välkomna, olikkönade eller samkönade, som har fyllt 18 år och inte redan är gifta. Minst en i paret måste dock vara medlem i Svenska kyrkan.
    – Paren som vill gifta sig ska uppge startnummer vid bokningen, så ”håller vi koll” på var de befinner sig under loppet. Allt för att se till att vigseln är förberedd vid målgång, säger Robert som själv är en hängiven cyklist.
    – Det blev mycket cykling i min ungdom, men egentligen är simning min stora passion. Jag har dock genomfört En Svensk Klassiker 2018 och även cyklat Vätternrundan året efter. Jag har bara fina minnen från loppen. Men jag har inte cyklat den nya, långa sträckan än, så det kommer det att bli framöver.

Hur friade du själv till din fru?
– Det blev kanske inte så mycket till frieri, men vi förlovade oss i Uppsala, på morgonen den sista april. Sedan fortsatte firandet hela dagen. I dag har vi varit gifta i 21 år.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Svenska Kyrkan, Privat

Så här enkelt är det!

• Fria till din partner.
Beställ hindersprövning från Skatteverket och ta med till vigseln.
• Boka in vigseln genom att kontakta Pastorsexpeditionen i Motala.
• Cykla runt Vättern och ta er i mål (eller gift er innan start).
• Cykla eller gå upp till kyrkparken.
• Säg ”JA” ännu en gång.