Så klär du dig för säker mörkercykling under Vätternrundan. ”Fluorescerande kläder har den ­fördelen att de även syns riktigt bra på dagen, vilket också är en viktig säkerhets­aspekt", säger Henrik Åbom.
Henrik Åbom, Craft. Henrik Åbom, Craft.
Artikel

Så klär du dig säkert för mörkercykling

2021-08-26

I september är dagarna nästan fyra och en halv timme kortare jämfört med juni. Då kan det vara viktigt att klä sig för fler timmars cykling i mörker än under tidigare år.
    – Kläder i starka eller fluorescerande färger och detaljer med reflexer är att rekommendera, säger Henrik Åbom, Product Manager Bike, på Craft.

Vädermässigt kan en Vätternrunda i september bli minst lika bra – eller dålig – som i juni. Här gäller det helt enkelt att anpassa kläder efter väder.
    Den stora skillnaden är att många cyklister nu kommer att ta sig runt Vättern under en längre tid i mörker.
    – Juninatten är också ganska mörk under några timmar, så i grunden har man som Vätternrundancyklist oavsett utrustat sin cykel med lampor och reflexer för att synas bättre.
    – Men med tanke på ännu fler timmars mörkerkörning i september är det en bra idé att göra sig lite extra synlig, både för sin egen och för andras säkerhet, säger Henrik.

Tipsar om flourescerande material

Här finns en hel del saker och produkter som gör detta möjligt på ett enkelt och smart sätt. Henrik nämner bland annat fluorescerande skoöverdrag, strumpor och benvärmare. Kläder som hela tiden är i rörelse i takt med att du trampar.
   
– Det ”poppar” i miljön på ett helt annat sätt än en vanlig neutral färg. Då syns du både framifrån och bakifrån av såväl andra cyklister som bilförare utmed vägen.
   
– Detsamma gäller även ärmarna på jackan eller armvärmare. Gör du ett tecken med armen syns det när du rör på dig.

Fokus på träningskläder som gör att du syns

Craft märker man av en tydlig efterfrågan av just fluorescerande kläder eller plagg med reflexdetaljer. Framför allt när en ny höst och vinterkollektion ska lanseras. Då ligger mycket fokus på träningskläder som gör att du syns bättre.
   
– Folk, oavsett idrott, tänker i allmänhet allt mer på säkerheten när de är ute och tränar. I takt med att allt fler cyklar året runt är det viktigt att synas, i synnerhet om man cyklar på mörka landsvägar.

Västar, jackor och byxor tillverkas ofta med smarta reflexdetaljer som gör att träningen blir säkrare under mörka tider. Om man lägger till kläder och detaljer i starka färger syns du på långt håll.
    – Dessutom har fluorescerande kläder den fördelen att de även syns riktigt bra på dagen, vilket också är en viktig säkerhetsaspekt.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Craft


Fler tips om hur du ska klä dig för långlopp hittar du här.

Klä dig smart och säkert

  • Se till att du syns i mörkret, gärna med fluorescerande kläder eller plagg med reflexdetaljer.
  • Generellt räcker det med ett bra kortärmat underställ, kortärmad tröja, armvärmare och vindjacka/vindväst på överkroppen. Blir det för varmt kan du ta av dig. Detsamma gäller benvärmare som är lätta att ta på om det behövs under kvällen/natten.
  • Lägg en filtsula i skon och använd ullstrumpor och skoöverdrag. Då håller du kylan borta.