Se till att använda rätt kläder under Vätternrundan.
Cykelbyxorna, en cyklists viktigaste plagg, enligt Ulrika.
Artikel

Så klär du dig under långloppet

2018-06-14

Du har kört in dina cykelbyxor, fötterna passar bra i skorna och cykeltröjan sitter snyggt. Ulrika Mattzzon på Craft tipsar om de sista förberedelserna innan Vätternrundans startskott.

Ett långlopp som Vätternrundan innebär många timmar på sadeln. Så många timmar att vädret flera gånger kan skifta mellan höga och låga temperaturer med regn och rusk.
– Det är viktigt att man klär sig i plagg som är lätta att ta av och på och samtidigt går att förvara under rundan. En bra start är att ha ett behagligt och funktionellt underställ så att kroppen håller sig torr, säger Ulrika Mattzzon.

Se till att ha cykelbyxor med bra vaddering och en välsittande tröja med flera lättillgängliga bakfickor där du kan förvara extraplagg och energitillskott.
– Sedan bör man ha armvärmare och vindväst som tar bort det mesta av den kylande vinden och samtidigt släpper igenom överskottsvärmen så att man inte blir nerkyld av svetten.
– Finns det dessutom risk för regn är en regnjacka nästan ett måste för en trevlig runda i vätan. Regnjackan bör vara i ett tyg som andas och ha tejpade sömmar för att inte släppa igenom regnet. Det får inte vara flaxande som tar energi och fart.
– Ett välsittande skoskydd kan vara skönt att ha utanpå skorna för att skydda mot vind och väta.

Händerna är det första man fryser om när det blir kallt. Det är också den första kroppsdelen som tar emot om man har oturen att vurpa.
– Händerna är en av de viktigaste kontaktpunkterna mellan en cyklist och dess cykel. Bra stoppning i handskarna och rätt passform är A och O.

Vilket är det viktigaste plagget under loppet?
– Helt klart cykelbyxan. Mitt tips är att aldrig ha något mellan byxans vaddering och rumpan, annars är risken för skavsår stor.

Text: Johan Fransson
Foto: Craft


Klädtips inför Vätternrundan

– Glöm inte solglasögon för att skydda ögonen för såväl sol som smuts.
– Klä dig i plagg som är lätta att ta av och på.
– Armvärmare och vindväst är bra när lite kyligare vind drar in från Vättern.
– Använd en regnjacka som andas och har tejpade sömmar.
– Se till att ha bra stoppning i handskarna samt att de har rätt passform.
– Använd inga kläder mellan byxans vaddering och kroppen, annars finns risk för skavsår.


 

Här är fler sista mintuen-tips