På sina rövardöttrar susar Evelina Hallberg och Marija Aurell fram över Östgötaslätten.
Marija och Evelina blev cykelfrälsta relativt nyligen. I somras cyklade de Halvvättern och 2019 är det tänkt att Marija ska cykla Vätternrundan 300 km.
Marija Aurell.
Evelina Hallberg.
Artikel

Rövardöttrarna bär sina ryttare över slätt och sten

2018-10-31

Marija uppskattar att cykling får henne att känna sig snabb. Evelina att det sker på hennes villkor. Tillsammans susar de fram över Östgötaslätten på sina rövardöttrar.

Rövardöttrarna, tvåSuperior X-road Elite, fick vänta på sina premiärturer. Snön, som försvann först i april, satte stopp. Sedan dess har det varit full fart på landsvägarna. Men vi tar oss tillbaka ännu längre i tiden – till vintern 2016.

Marija Aurell och Evelina Hallberg träffades i en träningslokal i Motala. Senare också på nyårsafton samma vinter. Då kom de överens om att Tjejvättern skulle bli deras gemensamma nyårslöfte att genomföra, och de anmälde sig samma natt. Marija kom till start på en nyinköpt MTB-cykel och Evelina på sin begagnade hybrid.
    – Vi fann verkligen varandra och började umgås alltmer. Jag har cyklat sedan tidigare men för Marija var det något nytt, säger Evelina.

Tjejerna fortsatte att cykla tillsammans och till säsongen 2018 köpte de varsin landsvägscykel. Men den första tiden snöade bort och de fick vänta månader innan de kunde ge sig ut på vägarna.
    – Vi startade vårt Instagram-konto lagom till den första vårturen. Lite för att ha något att göra när det blev dåligt väder. Men det blev aldrig dåligt väder, säger Marija.
    – Det är en kul mötesplats. Vi hittar massvis av tips, kläder och inspiration, fyller Evelina i.

Tjejernas fascination för cykling går inte att ta miste på. Och det är av olika anledningar de har fortsatt hålla sig kvar i cykelsfären.
    – Jag har inte varit särskilt sportig innan men gillar cyklingen för att jag känner mig tyngdlös och snabb. Man åker fort men hinner uppleva saker under tiden. När jag flyttade till Motala var cykeln ett bra sätt att bekanta sig med staden, säger Marija.
    – Och jag gillar cyklingen för att den sker på mina villkor och tider. Jag behöver inte boka pass eller förhålla mig till någon annan… ja, förutom Marija förstås, säger Evelina.

Cykelturerna utgår alltid från Motala. Att vara tidseffektiva är något tjejerna eftersträvar.
    – Vi har en favorit-hatbacke, Övralidsbacken, som är superbrant och lång. Man vill bara dö när man cyklar upp för den, säger Evelina.
    – Samtidigt är den väldigt bra för att se vilken form man är i. På våren var den riktigt jobbig, nu efter sommaren gick det bättre, säger Marija.

I somras stod de båda rövardöttrarna på Halvvätterns startlinje. På sadeln satt ryttarna och härdade ut värmen.
    – Det gick jättebra, men det var otroligt varmt. Vi ville inte stå stilla i depåerna, där var det som varmast, säger Marija och berättar att det är njutningen på cykeln som är viktigast:
    – När jag kör själv kan jag hitta en tävlingsmänniska som jag inte har sett tidigare i mitt liv. Men vi njuter mer än vad vi jagar tider. Mest handlar det om att ha en trevlig tur tillsammans.

Till nästa års Vätternrundan 300 km kan vi räkna med att i alla fall få se en av rövardöttrarna på startlinjen. Den andra har en ryttare vars tid inte räcker till.
    – Marija har sagt att hon ska cykla. Jag kommer inte att göra det och det går inte att övertala mig. Jag är bra på att vara envis. Jag har så mycket annat och om ska jag behålla mitt jobb och min familj går det inte. Jag kommer att heja fram Marija, men jag tror att hon klarar sig, säger Evelina.

Då kommer du att få träna på att cykla i klunga, Marija?
– Ja. Jag måste hitta en plan för det. Det är ju inte riktigt samma sak som när vi två bildar en miniklunga, säger hon.
    – Det är jättekul när vi hittar andra att cykla i klunga med. Ibland får jag ligga bakom Marijas cykel och då blir jag glad, säger Evelina.

Till sist… var kommer namnet rövardöttrar ifrån?
– I våras pratade vi om vårskrik och kom att tänka på Ronja Rövardotter. Det är ett starkt namn och en tjej som gör vad hon vill. Så vi tänkte mer på starka kvinnor än rövare och rumpor, säger Marija.

Text: Johan Fransson
Foto: Privat


Marija Aurell

Ålder: 33 år.
Bor: Motala.
Arbete: Egen företagare inom orientalisk dans.
Familj: Man och tre barn.
Intressen: Dans och yoga.

Evelina Hallberg

Ålder: 32 år.
Bor: Motala.
Arbete: Lärare.
Familj: Sambo och två barn.
Intressen: Friluftsliv och träning.

På rövardöttrarnas Instagram-konto, @rovardottrar,  går det att följa cyklarnas ryttare och deras turer