Artikel

She Rides vill få fler kvinnor att cykla

2017-06-17

Cykelsporten ska locka ännu fler kvinnor.
Det är målet för communityn She Rides, som lyckats bra i sin mission.
100-tals kvinnor runt om i Sverige är med i She Rides. Och även del män!

Cykling är inte längre männens sport. Ett bra bevis på det är antalet kvinnor i Vätternrundans startfält som ökat kraftigt de senaste åren. Communityn She Rides är en av många grupper som bidragit till den positiva utvecklingen.
– Vi tycker cykling är en underbar sport och aktivitet. Självklart är det kul om vi blir ännu fler tjejer, säger Marie Augustsson, som är aktiv i She Rides och som var på Vätternrundan tillsammans med 40-talet lagkompisar.

Bland alla kvinnor fanns också några män. En av dem är Maries man Mats Augustsson , som  också cyklar för She Rides.
– Det känns bara bra att få vara med. Det är jag som lagar punkteringarna, säger Mats och skrattar.

She Rides är ett bra exempel på alla dessa ”cykelfenomen” som skapats tack vare sociala kanaler. Grundaren till She Rides heter Jessica Clarén och allt började som en Facebook-grupp.
– Vem som helst är välkommen att vara med. Det finns inga krav på att man har cyklat innan. och man är med så mycket man vill. Nu innan Vätternrundan har vi träffats ungefär en gång i veckan för gemensamma träningar.
– Vi anpassar oss efter de som vill vara med. Det innebär att vi skapar grupper som passar alla. Under Vätternrundan har vi haft sub 11- och sub 12-grupper, men vilka tider det blir på grupperna beror på vad medlemmarna önskar, berättar Marie Augustsson.

Hur viktigt är det att få vara  del av en gemenskap när man cyklar?
– Det betyder massor. Och framför allt om man är tjej. Nu börjar det hända grejer. Allt fler kvinnor cyklar. Det tycker vi är väldigt kul.