Uppsalabon Håkan Södergren vann tävlingen om bästa utstyrsel under Retrovättern.
Artikel

Retrovinnaren vill se fler gamla cyklar

2018-06-14

Håkan Södergren hade bästa retroutstyrseln och vann en resa till Mallorca. 
Nu vill han se fler gamla cyklar i framtida Retrovättern.
– Det borde finnas fler cyklister, så att man breddar upp det, säger han. 

Med en cykel från 1931, som han har jobbat med hela vintern, blev det Håkan Södergren som tog hem det åtråvärda priset – en biljett till Vätternrundanlägret på Mallorca nästa vår. Cykeln hittade han på en auktionssajt.
– Den såg för jävlig ut, var helt förstörd, och ombyggd till en cykel som man cyklar till jobbet med. Men det var någonting med den som gjorde att jag tänkte att det inte var en vanlig cykel. Så jag köpte den osedd, på känsla. Sedan har jag jobbat med den hela vintern, säger han.

När Håkan Södergren köpte cykeln visste han inte att den var så pass gammal som var, utan det upptäckte han i efterhand.
– Varje cykel har ett nummer och så finns det listor som man kolla upp när den är gjord. Så cykeln är från 1931, och sedan har jag kompletterat med gamla grejer som inte satt på den tidigare. Sadel, padeler … ja, allt är gammalt. Vilket jag har lyckats med med tur och envishet. Man hittar inte de här grejerna liksom. Men jag har haft många som har hjälpt mig.
– Drevet, som har två kransar,  hittade jag till exempel i går. Jag har letat i fem månader.

Hur många timmar har du lagt på cykeln?
– Ett hjul kanske tar sex timmar att bygga. Låt oss säga 100 timmar totalt. Men det var det var värt. Mallis! Cykeln är betald redan. Det känns ashäftigt, verkligen.

Håkan Södergren hade tagit sig ner från Uppsala till Motala enbart för Retrovättern.
– Jag cyklar ganska mycket i vanliga fall också, men är inte riktigt tränad för 30 mil. Det här är lagom, säger han och fortsätter:
– Retrovättern är superkul. Det borde vara fler cyklister. Nu är det häftigt med alla stjärnor liksom, men bredden skulle kunna vara större, säger han.

Ja, hur var det cykla med de gamla stjärnorna?
– Sven-Åke Nilsson, och alla legendarerna. Det var grymt stort. Och han pratade med mig … säger Håkan och skrattar.

Text och foto: Pierre Henriksson