Cykel som färdmedel ökar i pandemins tider
Artikel

Rekordökning för cykelförsäljningen: ”Aldrig sett en sådan stor ökning tidigare”

2020-09-25

Det säljs allt fler cyklar.  Cykelbranschens årliga undersökning visar på en 30-procentig ökning under 2019/2020 jämfört med året före. 
    Klas Elm, vd för Svensk cykling, tror att coronapandemin har varit en orsak till den starka försäljningstrenden.
    – Cykeln har blivit lösningen för många svenskar som vill få ihop vardagen utan att trängas i kollektivtrafiken. Jag har aldrig tidigare sett en sådan här stor ökning av antalet cyklar under ett år, säger han i ett pressmeddelande.

Att det har sålts mycket cyklar i år har märkts hos många cykelhandlare, där en del i vissa fall har sålt slut på sina lager. Det visas också i Cykelbranschens undersökning som baseras på  en årlig marknadsuppskattning utifrån en enkät bland landets största återförsäljare. Enligt den såldes det 24 000 fler cyklar mellan 1 september 2019 och 31 augusti, jämfört med samma period året innan.

Orsaken till den kraftfulla ökningen enligt Cykelbranschen? Både ändrade resvanor till följd av coronapandemin, och inte minst ett ökat cykelintresse överlag. Dels cyklar allt fler och oftare, dels blir varje cykeltur allt längre. Något som till viss del beror på elcykelns intåg på marknaden. Och trots att det inte går att söka någon elcykelpremie längre, fortsätter intresset för att köpa elcykel vara högt.
    – Det har sålts ungefär lika många elcyklar under cykelåret 2019/2020 som under 2018/2019, då det var möjligt att söka elcykelpremien. Det handlar om omkring 100 000 nya elcyklar som nu har kommit ut på marknaden, säger Joakim Stenberg, vd för Cykelbranschen.

Förutom elcyklarna visar undersökningen att  det är mountainbikes som står för den största tillväxten.

Om Cykelbranschen

Cykelbranschen samlar svenska återförsäljare och tillverkare av cyklar samt cykelverkstäder. Organisationens ambition är att det ska finnas cyklar till försäljning som passar var och en av oss, att cyklister ska vara trygga med att lämna sin cykel till kunniga fackmän för service och att förbättra förutsättningarna för att cykla i Sverige