Cykelprojektet går ut på att samla in pengar för att kvinnor i Bangladesh ska få lära sig att cykla. Cykelprojektet går ut på att samla in pengar för att kvinnor i Bangladesh ska få lära sig att cykla.
Tillsammans med 199 andra ska medieprofilen Stephan Wilson genomföra Vätternrundan 2023 till förmån för Cykelprojeket. Tillsammans med 199 andra ska medieprofilen Stephan Wilson genomföra Vätternrundan 2023 till förmån för Cykelprojeket.
Artikel

Rekordgrupp cyklar med Stephan Wilson för flickor i Bangladesh

2022-10-25

Tanken var att de skulle vara 60. Men efter en överväldigad respons har gruppen utökats till 200.
    I juni tar de sig tillsammans an Vätternrundan 315, genom Cykelprojektet, som samlar in pengar för att flickor i Bangladesh ska få lära sig att cykla.
    – Jag är på riktigt alldeles rörd, säger Stephan Wilson, medieprofilen som är en av upphovsmännen till idén.

Tala om succé. Aldrig tidigare har så många cyklat Vätternrundan tillsammans för en god sak. När Stephan Wilson och Diakonia lanserade projektet i somras rasade intresseanmälningarna in. Det som skulle bli en grupp på 60 cyklister expanderades i stället till 200, fördelade i fyra startgrupper. Och nu har de antagna deltagarna fått beskedet.
    – Det är en jättego blandning av människor. Alltifrån några snabbcyklister som alltid har cyklat Vätternrundan med tiden i fokus till sådana som aldrig har upplevt loppet tidigare. Det blir ett socialt och fysiskt experiment, säger Stephan.

Hur känns det för dig att intresset blev så stort?
– Det gör mig varm inombords. Jag tyckte att det var lite läskigt att gå ut med en sådan här grej. Jag har sökt folk till tv-program tidigare, men då erbjuder jag oftast massa saker. Här är det inget sådant, utan bara folk som kan tänka sig att lida, säger Stephan, skrattar och lägger sedan till:
    – Och cykla för ett gott ändamål så klart.

Cykeln ger en nyckel till frihet

Det goda ändamålet, ja! Cykelprojektet är ett initiativ från Diakonia som samlar in pengar för att kvinnor i Bangladesh ska få lära sig att cykla. Den kunskapen ger dem en nyckel till frihet, ökad möjlighet till utbildning och ett skydd mot barnäktenskap. Stephan Wilson är stolt över att få bidra till den utvecklingen.
    – Jag hoppas även kunna åka dit och träffa flickorna, det skulle vara en dröm att få se alla ringar på vattnet som det här projektet för med sig, säger han.

Trots att det återstår åtta månader till Vätternrundan börjar förberedelserna i gruppen redan nu.
    – Vi kommer bland annat att ha en gemensam Facebook-grupp där vi ska utbyta erfarenheter om allt man behöver veta; mat, träning och inte minst säkerheten, som är av allra högsta vikt under ett lopp som Vätternrundan.
    – Vi håller fortfarande på att fundera på hur fort, eller långsamt, vi ska cykla. Med tanke på allas varierande cykelbakgrund kommer det säkert att bli lite olika konstellationer längs vägen, men vi ska se till att ingen lämnas ensam på rundan.

Förväntansfull stämning när projektet ska starta

Två av dem som ska cykla i gruppen är dels den 77-årige Karen Ljungman, med mängder av Vätternrundor på meritlistan, dels Linnea Gullholmer, 34, som aldrig har cyklat loppet tidigare.
    – Det känns mycket bra att få vara med att cykla för denna sak. Kan jag hjälpa till att göra bara lite skillnad är det stort, säger Karen.
   
– Berättelserna om tjejerna som cyklar i Bangladesh är så häftiga. Om jag ska ta mig runt 30 mil och sedan inte kunna gå ordentligt på ett par dagar – vill jag göra det för deras skull. Och för att påminna mig om att vi aldrig får ta våra rättigheter för givet, säger Linnea.

Stephan Wilson, som även han på olika sätt har cyklat Vätternrundan 315 ett antal gånger tidigare, är förväntansfull inför vad som komma skall.
    – Jag är supertaggad och har aldrig sett fram emot Vätternrundan så här mycket.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Diakonia


Vill du cykla Vätternrundan 2023? Läs mer och anmäl dig på vatternrundan.se.

Cykelprojektet

Cykelprojektet, som drivs av Diakonia, arbetar för att bryta normen och stötta flickor som vill cykla i Bangladesh. En del har redan tagit sina första tramptag mot jämställdhet, men det finns många fler att hjälpa upp på sadeln.

Cykel väljer de för att med ökad rörlighet kommer en känsla av frihet och individen stärks. Cykeln är ett hållbart och ekonomisk effektivt färdmedel. Med minskade kostnader och tryggare skolväg säkras flickors skolgång och riskerna för barnäktenskap minskar.

Läs mer om projektet och ansök på cykelprojektet.se