Till år 2023 har medieprofilen Stephan Wilson en ny Vätternrundanutmaning. I en grupp med 60 cyklister ska han cykla till förmån för Cykelprojektet, som drivs av Diakonia. Till år 2023 har medieprofilen Stephan Wilson en ny Vätternrundanutmaning. I en grupp med 60 cyklister ska han cykla till förmån för Cykelprojektet, som drivs av Diakonia. Fotograf: Thérèse Korning.
Cykelprojektet, som drivs av Diakonia, arbetar för att bryta normen och stötta flickor som vill cykla i Bangladesh. Cykelprojektet, som drivs av Diakonia, arbetar för att bryta normen och stötta flickor som vill cykla i Bangladesh. Fotograf: Gustav Hugosson.
Artikel

Här är Stephan Wilsons nya Vätternrundanutmaning

2022-07-08

Med sin nya satsning känner Stephan Wilson att han har hittat helt rätt. Nästa år ska han genomföra Vätternrundan för att samla ihop pengar till flickors rätt till cykling i Bangladesh.
    – Det var en klockren koppling till cykling och Vätternrundan. Jag kan inte tänka mig en bättre kombo, säger han.

I år blev det ingen Vätternrundan för Stephan Wilson. Huvudmålet för året var i stället att träna inför det 20 mil långa skidloppet Nordenskiöldsloppet i slutet av mars.
    Nästa år däremot – då står han återigen på startlinjen i Motala. Och även den här gången ska han göra det på sitt eget lilla twistade sätt.

Lagom till det att anmälan öppnade förra torsdagen lanserade han sitt nya projekt. I en film på sociala medier uppmanade Stephan folk att ansöka till en grupp av 60 cyklister som ska cykla Vätternrundan för att uppmärksamma Diakonias Cykelprojektet. De arbetar för att bryta normen och stötta flickor som vill cykla i Bangladesh.
    – Det borde vara en fundamental rättighet överallt, men tyvärr ser världen inte ut så. För tio år sen var det omöjligt. Men nu cyklar inte bara en eller två, utan hundratals flickor syns på gatorna i Bangladesh och cyklar mot en ljusare framtid. Så med ökad rörlighet kan man bygga mer jämställdhet med något så enkelt som en cykel. Idag vet vi att detta påverkar flickornas skolgång till det bättre och riskerna för barnäktenskap minskar, säger Stephan.

Ansökningarna har strömmat in till gruppen

Responsen lät inte vänta på sig och ansökningarna har strömmat in för att få vara med i gruppen.
    – Det bara rasslade till. Vi har redan fått in långt över förväntat och vi diskuterar redan möjligheten om att kunna vara fler i gruppen. Helst skulle jag se att vi blir en armé av folk, säger han.

Till skillnad från många andra grupper under Vätternrundan kommer Stephan Wilsons gäng inte att ha ett mål om att nå under en viss tid.
    – Oftast cyklas det ”sub-någonting”, vi kommer att cykla ”plus-någonting”, säger han och skrattar.

Vill njuta under rundan

I stället vill han verkligen att gruppen ska njuta under rundan. Och med två ”vanliga” Vätternrundor och lika många Min Vätternrundan i bagaget vet medieprofilen vad de ger sig in på.
    – Jag har lidit i så många lopp genom åren. Den här gången vill jag uppleva loppet ännu mer än tidigare. Det är skitcoolt att vara ut så länge och få vara med om en solnedgång och soluppgång. Liksom att vara tacksam över ett par enkla köttbullar och mos i Jönköping eller lasagnen i Hjo.
    – Jag vill ge alla en möjlighet, även den otränade. Jag vet att det är fysiskt möjligt att cykla Vätternrundan om man går in för uppgiften och börjar träna i tid. Det är jag ett levande bevis på. Dessutom vågar jag påstå att man kan göra en livsstilsförändring med ett långsiktigt mål av det här slaget.

Vilken är din relation till Vätternrundan?
– Det var visserligen på Vasaloppet som min förändringsresa började, men det finns inget bättre äventyr än Vätternrundan. Det är den ultimata upplevelsen, eller ultimata fikarundan. Sedan är cykling så otroligt skonsam och lättsam som träningsform, och med klimatförändringarna i dagens samhälle vill jag alltid slå ett slag för cykeln.

Ska peppa varandra i exklusiv Facebook-grupp

Från och med i höst när det blir officiellt vilka som blir antagna i gruppen kommer de att kommunicera och peppa varandra via en ”exklusiv” Facebook-grupp.
    – Där kommer vi att utbyta erfarenheter och ge träningstips och kostråd, samtidigt som träningskompisar som bor i närheten kan hitta varandra. Förhoppningsvis kan vi också dela med oss av roliga förmåner till deltagarna, säger Stephan.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Thérèse Korning & Gustav Hugosson

Stephan Wilson

Ålder: 42.

Bor: Stockholm.

Familj: Gift med Emma. Barnen Minou och Julian. Samt katten Sally.

Yrke: Producent, programledare, författare, föreläsare.

Intressen: ”Jag har flera intressen. Ett är att titta på serier, det är nåt man kan göra på cykeln faktiskt – ja om man sitter på en motionscykel vill säga”

Cykelprojektet

Cykelprojektet, som drivs av Diakonia, arbetar för att bryta normen och stötta flickor som vill cykla i Bangladesh. En del har redan tagit sina första tramptag mot jämställdhet, men det finns många fler att hjälpa upp på sadeln.

Cykel väljer de för att med ökad rörlighet kommer en känsla av frihet och individen stärks. Cykeln är ett hållbart och ekonomisk effektivt färdmedel. Med minskade kostnader och tryggare skolväg säkras flickors skolgång och riskerna för barnäktenskap minskar.

Läs mer om projektet och ansök på cykelprojektet.se