Mattias Reck och Fredrik Almgren
Artikel

Reck svarade på läsarfrågor om träningsprogrammen

2021-01-27

Under tisdagskvällen hade Vätternrundan en livesändning på Facebook tillsammans med proffstränaren Mattias Reck. Där svarade han på frågor kring de träningsprogram som han och Guided Heroes har tagit fram för de som ska cykla Vätternrundan i sommar.

Här är ett axplock av frågorna och svaren. Klicka här för att se hela sändningen!

Kan jag följa träningsprogrammen även om jag ska cykla något av de kortare loppen under Cykelveckan?

– Ja, det kan man absolut. Under perioden januari–mars ska du tänka nästan identiskt, oavsett hur långt lopp du ska cykla. Sedan kommer det att stå i programmen hur du ska tänka om du ska cykla något av de kortare loppen. Det är framför allt distanspassen och under de sista veckorna som programmet kommer att vara annorlunda. 

Måste jag cykla långt utomhus på vintern för att vara snabb till sommaren?

– Är det en stor utmaning för dig att klara Sub10 behöver du börja cykla längre pass under vinter. Men för Sub12 och Sub15 kan du vänta till april. Ju fortare du ska cykla Vätternrundan, desto tidigare måste du börja med distanspassen.

Är det bra eller dåligt att träna på det här sättet för en cyklist: 10 stycken upphopp, fyra minuter på trainer, vila och sedan upprepa?

– Jag skulle tro att det går utmärkt, men spurt-träning och hårda intervaller är inte den vanligaste träningsformen för cyklister. Men det här är kanske framför allt ett bra sätt att träna på för att toppa formen.

Vilken är den längsta intervallen vi kommer att köra i träningsprogrammen?

– De längsta är sex minuter. Och det är med anledning av själva grundtanken med intervaller. Du ska kunna hålla högre fart än om du hade ett konstant tempo.

Vad menas med fartlek?

– Ett oorganiserat spontant tempoväxlande. Man skiftar helt enkelt tempo utifrån glädje, lust och motivation. 

Med anledning av corona vill jag inte ge mig in i spinningsalar och har inte heller möjlighet att  träna på en trainer hemma. Hur ska jag tänka kring min träning? Kan jag ge mig ut på min gravelbike även på vintern?

– Jag brukar säga att om man bara har bra kläder kan man cykla i vilket väder som helst. Passa på att njuta av att cykla under vintern. Det är en underbar tid att cykla – det är långt till säsongen, så det spelar ingen roll vilket fart du har.

Om man ska planera in ett träningsläger, när ska man få till det för att komma så förberedd som möjligt till Vätternrundan?

– Jag skulle säga att det skulle vara torsdag–söndag någon gång i maj för att nöta massa timmar på sadeln och få till längre pass. För tillfället med de restriktioner som är nu ska det ju vara någonstans i Sverige, och det går alldeles utmärkt.

Vad ska ingå i ett träningsläger?

– Se till att variera din cykling. Det ska finnas både backar och platta vägar. Och inte minst mycket gott snack på kvällarna och goda fik. Det passar väl egentligen aldrig bättre att unna sig än under ett träningsläger. 

Sammanställt av: Pierre Henriksson


Under våren kommer Vätternrundan att ha fler frågestunder med Mattias Reck. Håll utkik på Vätternrundans Facebook och Instagram för att inte missa nästa tillfälle.

Träningsprogram till Vätternrundan

Vätternrundan har tillsammans med Mattias Reck och Guided Heroes skapat tre stycken träningsprogram som passar olika ambitionsnivåer. Dessa program passar även om du ska inte ska köra hela Vätternrundan utan satsar på något av de kortare loppen. De lättare programmen är designade så att du ska kunna hinna med både vardagen och den träning som du redan kör.
Välj program här!