Artikel

Räddningstjänsten vädjar: ”Släpp fram oss vid utryckning”

2017-06-07

Under Cykelveckan samsas tusentals cyklister längs vägarna. Vilket också medför viss risk för olyckor. Nu uppmanar Räddningstjänsten om hjälp vid de tillfällen som det är utryckning. Dessutom har Brahegatan i Gränna blivit trängre.
– Har vi på blåljus på och det hörs sirener är det bråttom och då måste vi fram, säger Kenneth Hermansson, Räddningstjänsten i Gränna.

Varje år sker det ofrånkomligt ett antal olyckor och incidenter på olyckorna under Vätternrundans olika lopp. Vissa av dessa innebär att olika typer av räddningsfordon måste ta sig fram på vägarna. Något som stundtals är problematiskt, menar Kenneth Hermansson.
– Ibland har det varit svårt att ta sig förbi cykelklungorna. Det är inte alla som flyttar på sig, trots att vi har blåljus och sirener. Vid exempelvis ett hjärtstopp kan det vara sekunder som skiljer mellan liv och död, säger han.

Därför uppmanar han nu årets deltagare i Cykelveckan att tänka på säkerheten.
– Vi skulle önska att cylisterna visade så mycket hänsyn som möjligt och tänker på att det är ett motionslopp. Cykla i en lång rad, max två i bredd, det gör det lättare för oss att köra om och minskar olycksrisken, säger Kenneth Hermansson.

Kenneth Hermansson vill också göra Vätternrundancyklisterna uppmärksamma på att Brahegatan i Gränna har blivit trängre under våren. Detta på grund av ett antal betongfundament med informationsskyltar som har placerats ut på ena sidan av den trafikerade vägen. Allt för att underlätta för utryckningsfordon.
– Fundamenten går ut ungefär en meter ut i gatan. Så det gäller för cyklisterna att se upp för dessa. Det finns också ett stort cykelställ mitt på torget som också tar ungefär en meter av vägen, som vi vill varna för, säger Kenneth Hermansson som avslutningsvis skickar med en sista hälsning.
– Vi hoppas att alla kommer att få ett riktigt härligt motionslopp.

Text: Pierre Henriksson