Birgitta Martinius vid en av de gamla cyklarna på Mölndals stadsmuseums cykelutställning.
Här är plastcykeln Itera som skulle revolutionera cykelbranschen. Det gick sådär.
Tävlingscyklingen har sin del av utställningen. Här visas Susanne Ljungskogs skor från vm-guldet i landsväg 2003.
Cyklar, cyklar, cyklar. Överallt är det cyklar. Till och med i taket.
Artikel

Populär utställning visar upp cykeln ur alla aspekter

2018-11-13

Gamla cyklar, nya cyklar, specialcyklar, lopp, dopning, sagor med cykeltema, cykelresmål, trafikplanering …
    Ja, ni kan nog gissa vilket tema det är på utställningen som pågår på Mölndals stadsmuseum för tillfället.
    – Vi vill hitta teman som det finns igenkänning i, och cyklar är verkligen något som ligger i tiden, säger Birgitta Martinius, projektledare för utställningen.

Mölndal har länge varit en stark cykelstad. Redan i början av 1900-talet grundades den första cykelklubben och i mitten av århundradet arrangerades det klassiska SM-tävlingar på orten. Nu för tiden satsar kommunen hårt på att få fler att cykla, genom olika satsningar.
    Kanske var det därför inte särskilt konstigt att Mölndals stadsmuseum beslutade sig för att anordna en cykelutställning.
    I mitten av oktober öppnades dörrarna och sedan dess har intresset varit stort.
    – Vi har haft mycket publik hittills och de flesta verkar ha uppskattat den. Man behöver inte vara cykelnörd, utan det går lika bra att ta med sig svärmor eller barnbarn. Vi är inte något designmuseum, utan det handlar mer om vad cyklandet gör med oss som människor, säger Birgitta.

På utställningen får besökarna följa med på cykelns resa genom historien.
    – Den är fullknökad med olika aspekter kring cyklar. Vi vill visa på hur mycket den har betytt historiskt sett. Tänk vad det gjorde förr att kunna ta sig till andra städer, där man träffade någon ny partner eller bara åkte i väg och dansade, säger Birgitta Martinius.

Här finns 1800-talshojarna höghjuling och Dursley-Pedersen, som är uppbyggd som en hängmatta. Plastcykeln Iteran, som kom på 1980-talet och skulle revolutionera branschen men blev en flopp, finns också på plats. Liksom många andra specialcyklar.
    Men det är inte bara cyklar och prylar som är i fokus. På muséet får man också uppleva allt runt omkring.
    – Vätternrundan finns med så klart. Det är en utmaning som är sanslös, ett lopp som är fascinerande där man tävlar mot sig själv. Vi pratar om Tour de France och alla de andra stora tävlingarna i världen. Då kommer vi också in på dopning, som har kommit med den långa cyklingen, säger Birgitta Martinius.

Trafikforskning, infrastruktur och miljö är andra ämnen som behandlas.
    – Vi har bland annat intervjuat en expert inom trafikpsykologi, som har forskat vad som händer i trafiksituationer mellan fotgängare, cyklister och bilister. Sedan undersöker vi även vad som händer i det överflöd av cyklar som blir, med tanke på hur många nya cyklar det säljs varje år.

Vad är målet med utställningen?
– Att få folk att lära sig någonting under en skön stund på muséet. Sedan hoppas vi att vi hjälper till och entusiasmerar till cykling. Att besökarna kommer hem från utställningen, pumpar cykeln och ger sig ut på vägarna.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Mölndals Stadsmuseum


Utställningen

Cykelutställningen på Mölndals stadsmuseum öppnade den 13 oktober och pågår fram till den 15 september 2019. På utställningen får du möta det populära transportmedlet i en mängd olika skepnader. Du får även möta cykeln som vardagens transportmedel, som samhällsnytta och idrott. På ett prova-på-område kan du få chansen att testa att cykla med handkraft.

Öppettider: Tisdag–söndag, 12.00–16.00. Fri entré.