Artikel

Veteran med öga för veteraner

2018-05-17

Curt Carlsson har stenkoll på gamla cyklar. Så bra koll att han inför årets Retrovättern fått i uppdrag att utse bästa utstyrsel tillsammans med Roberto Vacchi och Anna Öhrström Enocsson.
– För att imponera på mig ska man ha en cykel från 1960-, 70- eller 80-talet och matchande kläder i ylle, säger han.

 Under fjolårets Retrovättern var Curt Carlsson på plats i Motala för att cykla. Till årets lopp har han utsetts till domare och ska bedöma hur bra deltagarnas cyklar och kläder passar ihop. I prispotten finns en resa till nästa års Vätternrundanläger på Mallorca.
– Uppdraget innebär att jag ska åka till Motala för att avgöra vem som har klätt sig bäst synkat med sin cykel. Jag fick faktiskt frågan om jag ville cykla själv även i år, men det blir nog för svårt att både trampa och bedöma andras utrustning, säger han.

Curt är, minst sagt, ett utmärkt val som domare. Hemma i Söderköping har han en utställning med gamla cyklar.
– Jag samlar på det mesta inom racercykelsporten mellan 1950 och 1990. Cyklar, cykelflaskor, hjälmar, skor, bilder på gamla cyklister – ja, allt egentligen. Och det finns väldigt många historier bakom prylarna.

I sina yngre dagar var Curt själv framgångsrik inom cykelsporten. Medaljer från SM, DM och klubbmästerskap finns bland de allra främsta meriterna.
– Jag har dessutom kört fyra stycken oldboys-VM där jag som bäst blev sjua. Intresset för cykel kom rätt sent, jag var nog runt 30 år när jag började cykla. Det var också då jag fastnade för att samla på grejerna.

I juryn under Retrovättern ingår, utöver Curt, cykelprofilen Roberto Vacchi och Vätternrundans egen expert Anna Öhrström Enocsson.
– Vi har inte hunnit prata ihop oss än, men det måste vi göra innan det är dags så att vi bedömer samma saker. Det blir knasigt om vi inte ser på det likadant.

Vad ska man ha för utrustning för att imponera lite extra på dig?
– Gärna en cykel från 1960-, 70- eller 80-talet och matchande kläder i ylle. I dag är det lycra som gäller bland cyklister, men det går inte alls hem här.
– Förra året vann en kille som hade på sig grejer från 1960-talet. Han ska komma även i år och har sagt att han ska ha ännu vassare utrustning, så han behöver inte ens åka dit, säger Curt och skrattar.

Text: Johan Fransson
Foto: Privat


Curt Carlsson

Ålder: Snart 75 år.
Bor: Söderköping.
Intressen: Cykel och friluftsliv.
Finaste cykeln genom tiderna: ”Svårt att säga. Jag tycker om min Pinarello som jag använde när jag tävlade. Den finns kvar i min utställning”


Retrovättern

Retrovättern är ett uppvisningsarrangemang där du som är ägare till en gammal klenod till cykel
och tidsenlig utrustning kan medverka och det kostar inte ett öre att delta. Loppet hade premiär förra året och återkommer även under Cykelveckan i år. Segraren som utses av juryn vinner en resa till nästa års läger på Mallorca tillsammans med Vätternrundan.

Loppet går den 14:e juni klockan 17.00.