Artikel

Patrik Sjöberg cyklar för att skapa hopp

2016-05-20

Företaget BEWi och ideella Varberg För LIV cyklar till stöd för Barncancerfonden och Min Stora Dag.
Dragloket i gänget är idrottsstjärnan Patrik Sjöberg.
Han har alltid levt på hoppet. Nu cyklar han för att ge andra hopp.

– Att få vara med och göra något positivt är fantastiskt. Jag har bekanta som avlidit i cancer. Jag träffar också ofta familjer med barn som drabbats av cancer. Jag försöker ställa upp så mycket som möjligt för sådana här saker. Det borde fler kändisar göra tycker jag.
Det säger Patrik Sjöberg inför veckans tredje och sista etapp på BEWi Cycle on Tour. Utmaningen startade i Norrtälje i onsdags. Då var etappmålet Västerås. Torsdagens nätta sträcka var lika med Örebro–Skövde. Och sista kraftprovet består av Skövde–Vårgårda.

Totalt rör det sig om 50 mil. Turen binder samman cellplastföretaget BEWi:s två svenska fabriker. I samband med arrangemanget sker en insamling där hela behållningen går oavkortat till Barncancerfondens projekt Almers Hus samt Min Stora Dag.
– Vi är ett företag som är måna om att leva efter våra värdegrunder. Med det här initiativet visar vi vår personal, våra kunder och gemene man att det inte är tomma ord. Detta är jätteviktigt för oss, säger Martin Bekken, försäljnings- och marknadsdirektör på BEWi.
– Sedan har vi träffat Patrik vid andra arrangemang. Och nu tog vi med honom igen. Patrik tycker detta är jättekul. Han är grym att cykla med. Ett suveränt affischnamn. Han står verkligen upp för dessa värdegrunder och säger vad han tycker och tänker.

Idén till rutten kläcktes faktiskt under Vätternrundan i fjol. Martin var med i det loppet. Han tycker att cykling är en bra motionsform och han ska åka i år igen. Gärna i sällskap med förre världsrekordinnehavaren i höjdhopp. Operation övertalning tycks pågå även om 51-åringens nuvarande nej förefaller obevekligt.

Hur det går med den saken får framtiden utvisa. Den här fredagsmorgonen var det främst slutmålet i Vårgårda som hägrade.
– Åtta mil. Det är rena sprintsträckan. När jag blickade framåt i går kväll var jag fast besluten: jag ska köra järnet dit ner. Men nu regnar det. Det kan säkert bli tufft, gissar Patrik och tittar ängsligt på regnilarna som strömmar tätt på utsidan av fönstret i hotellreceptionen.
Samtidigt börjar den reslige göteborgaren bli härdad. När han på torsdagen stack in kortet i dörren till hotellrum nummer 242 (världsrekordhöjden!) var det efter en strapatsrik dag.
– Vi hade lite problem med kartan, medger Patrik och berättar om hur hela klungan litade blint på skyltningen om cykelväg och plötsligt tvingades trampa grus – mitt i skogen.
– Då kom vi på en sak i alla fall. Det där med mountainbike, det är bara ett påfund. Det går lika bra att köra med racercykel i skogen. Stötdämpare och sånt är bara bortkastade pengar, skämtar Patrik.

Övrigt snack går i samma glada anda. Veckans BEWi Cycle on Tour är slitsam och behjärtansvärd – och full av skratt!

Text och foto: Per Gustafsson


 

Patrik Sjöberg

Ålder: 51.
Bor: Göteborg.
Meriter: En av Sveriges främsta friidrottare och världens tredje bästa höjdhoppare genom tiderna med sina 2,42 , som han hoppade 1987. Patrik ståtar även med ett VM-guld (utomhus), två OS-silver och ett OS-brons. 1999 meddelade han att karriären var över.
Övrigt: Har skrivit den uppmärksammade självbiografin Det du inte såg, där han skriver om de sexuella övergrepp som hans tränare och styvfar Viljo Nousiainen utsatte honom för.