RF vill att det ska bli lättare att kunna arrangera smittsäkra lopp under pandemin. RF vill att det ska bli lättare att kunna arrangera smittsäkra lopp under pandemin.
Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet.
Artikel

Ökat tryck från RF för smittsäkra lopp

2021-02-11

Nu ökar Riksidrottsförbundet trycket på att regeringen hittar lösningar för att kunna arrangera smittsäkra lopp och tävlingar utomhus under pandemin.
    I en skrivelse som lämnades över till socialminister Lena Hallengren under torsdagen betonar RF behovet av sådana evenemang.
    – Jag förväntar mig att den remiss som regeringen lovat att skicka under februari innehåller färdiga förslag på hur både förordning och föreskrifter ska justeras för att möjliggöra dessa lopp och tävlingar, säger ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Cykla.se har tidigare skrivit om motionsloppens arbete för att återigen kunna bedriva sina arrangemang på ett smittsäkert sätt. Nu agerar även Riksidrottsförbundet kraftfullt – som menar att det har gått för långsamt från regeringens håll att komma med lösningar.
    –  Regeringen och Folkhälsomyndigheten har på snart ett år inte hittat en reglering som gör det möjligt att fortsatt bidra till en stärkt folkhälsa med minimal risk för smittspridning trots att de själva lyft att restriktionerna inte kommit till för att stoppa just dessa lopp och tävlingar. Dessa tävlingar och lopp är snarare mer smittsäkra då planering och organisering är än mer genomtänkt än vid träning eller icke organiserat motionerande, säger Björn Eriksson.

Att ha en ny förordning på plats inom kort är A och O, menar Riksidrottsförbundet.
    – Den är helt nödvändig då våra lopp har en planeringstid på upp till ett halvår.

Stor motivationsfaktor

I pressreleasen betonar Björn Eriksson vikten som motionslopp och tävlingar har för folkhälsan. Att dessa är en stor motivationsfaktor för mängder av svenskar att träna regelbundet under en längre period för att nå sina mål.
    – Vi behöver tillsammans hjälpas åt genom pandemin – både genom att följa beslut och rekommendationer och bidra till minskad smittspridning men också att rätta till de trubbiga verktyg som slår fel och mot aktiviteter som främjar välmående och behövs för att upprätthålla hälsa över tid. Självklart ska aktiviteterna, arrangemangen genomföras smittsäkert och anpassat utifrån rådande läge och smittnivå, säger Björn Eriksson.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Petter Blomberg/Vätternrundan, Fond & Fond