Motala, 2016-06-10, MTB-Vättern, Fålehagen, Foto: Micke Fransson
Artikel

Nyheter när anmälan till MTB-Vättern öppnas

2017-01-11

På  måndag (16 januari, klockan 9.00) öppnar anmälan till MTB-Vättern. Med ett par nyheter jämfört med i fjol. Bland annat har antalet platser utökats.
– Vi vill ge så många som möjligt chansen att åka vår magiska bana, säger arrangemangschefen Sven Montelius.

Vätternrundan hade redan inför återkomsten av MTB-Vättern tanken att de skulle börja i en liten skala för att öka successivt. Därför ökar man nu deltagarantalet från 600 i somras till 900 när loppet körs 2017.
– Förra året tog platserna snabbt slut, och vi vet att det finns ett stort intresse. Då vill vi också göra plats för det – så gott det går, med tanke på säkerheten, säger Sven Montelius.

Förutom det ökade antalet cyklister blir det även några nyheter vad gäller såväl startförfarandet som bansträckningen.
– Till sommaren kommer MTB-Vättern att starta på samma sätt som de övriga loppen. Det vill säga 70 personer i varje startgrupp varannan minut. Detta kommer att göra det lite mer utdraget och förhoppningsvis inte lika trångt. Vi kommer också att införa en frivillig seedning där cyklisterna vid anmälan får tala om bedömd åktid. Detta med anledning av att många tyckte att det var trångt på vissa sträckor under förra sommarens lopp. Här är det viktigt att man inte överskattar sin förmåga, och har man svårt att uppskatta är det bättre att man lägger sig lite långsammare, säger Sven Montelius.

Det kommer fortfarande att vara två olika längder på banorna (omkring 25 respektive 45 kilometer). Banan kommer dock att se något annorlunda ut jämfört med 2016.
– Vi vill störa så lite som möjligt, därför försöker vi komma bort från väg och cykelbanor så mycket det bara går. Men tanken är fortfarande att det ska vara en lätt bansträckning och till för instegscyklisterna, säger Sven Montelius och fortsätter:
– Det är en väldigt trevlig bana. Ju mer man cyklar den, desto mer unik inser man att den är. Det är en stadsbana i terräng. 

Text: Pierre Henriksson
Foto: Micke Fransson


Tänk på säkerheten

Siktar du på en snabb tid, försök då att önska en tidig starttid. Detta för att undvika så många omkörningar (som alltid innebär en risk) som möjligt. Detta gäller för samtliga lopp under Vätternrundan.


MTB-VÄTTERNS Nyheter 2017

  • Utökat antal platser – från 600 till 900.
  • Ny bansträckning – för att komma bort ännu mer från vägar och cykelbanor.
  • Nytt startförfarande – man startar i grupper om 70 cyklister.
  • Frivillig seedning– de snabbaste startar först för att undvika omkörningar.

Läs mer

Läs mer om loppet på vatternrundan.se/mtb/