Artikel

Nya höjder för höghjulingen

2017-12-01

Per-Olof Kippel fastnade för höghjulingar. Efter att ha startat sin egen tillverkning tar han nu nästa steg och öppnar världens enda höghjulingsbutik.
– Det har blivit min stora passion i livet. Att jag öppnar butiken är en logisk fortsättning på det hela, säger han.

Den 1 december slogs portarna upp för höghjulingsbutiken Standard Highwheels i Tomelilla. Bakom satsningen står Per-Olof Kippel, vars intresse för höghjulingar Cykla.se tidigare skrivit om. Utan varken marknad eller efterfrågan gav han sig in i helt ny sfär och började tillverka höghjulingar. Det var en djärv affärsidé, men samtidigt unik.
– Jag har trott stenhårt på det här sedan starten. Det har varit en stor utmaning och jag har lärt mig mycket på vägen. Höghjulingen är en häftig produkt att arbeta med, och för mig som brinner för cykling är butiken en logisk fortsättning på det hela, säger han.

Det blir den första cykelbutiken som enbart erbjuder höghjulingar i sortimentet. Till en början ska den hållas öppen några timmar i veckan och utöver försäljningen får besökarna även chansen att provcykla.

Tanken är att butiken till en början ska ha öppet några timmar i veckan. Det blir den första cykelbutiken som enbart erbjuder höghjulingar i sortimentet och utöver försäljningen kommer besökarna även få chansen att provcykla.
– De som äger en höghjuling är ofta väldigt försiktiga och låter sällan andra testa på att cykla. Jag skulle vilja kalla det för en butik och showroom i ett. Man ska få provcykla och känna den fantastiska känslan av att sitta så högt upp i luften. Närheten till fabriken gör att jag kan erbjuda reservdelar och möjlighet till service på en och samma plats. Det är mitt sätt att bygga förtroende hos kunderna.

Medan konkurrenter tillverkar på beställning satsar Per-Olof på höghjulingar som en lagervara. Förhoppningen är att producera 200 cyklar per år.
– Tidigare har du behövt beställa den hos en tillverkare och sedan vänta på att den ska bli klar. I min butik ska du kunna köpa den på plats, vilket gör mig unik i hela världen. Jag påstår att en serietillverkad cykel är bra mycket bättre än den som tillverkas hantverksmässigt. Du får en högre precision i detaljerna.

Text: Johan Fransson
Foto: Lina Karna Kippel


Standard Highwheels cyklar

Tourer –  Robust höghjuling. Fungerar bra för både korta och långa turer.
Racer – Lätt och elegant. Går snabbare och är mer ömtålig.

Båda höghjulingarna går att köpa i fem olika storlekar.