Mattias Reck och Guided Heroes har släppt nya träningsprogram inför sommaren. Mattias Reck och Guided Heroes har släppt nya träningsprogram inför sommaren.
Mattias Reck och Guided Heroes
Artikel

Nu släpper vi träningsprogram för sommaren!

2021-06-28

Har du följt något av Vätternrundans träningsprogram under våren?
    Nu släpper vi nya för de kommande åtta veckorna.
    Och fördelarna med att fortsätta att följa programmen under sommaren är många.
    – Programmen blir annorlunda jämfört med våren, men de fyller fortfarande en riktigt bra funktion, säger träningsexperten Mattias Reck.

Med sommaren och semestertiderna framför oss kan det vara svårt att lägga upp ett schema som passar alla lika bra. De åtta kommande träningsveckorna, vecka 26 till 33, blir därför ett pussel så att det passar just dina sommar- och ledighetsplaner.
    – Det är svårt att skriva allmänna träningsprogram under semestertider, så nu har jag vänt på det jämfört med vårens upplägg, säger Mattias.
    – Nu får varje cyklist lägga upp träningsveckorna på egen hand beroende på hur det passar deras eget schema. I programmet kan alla genomföra veckorna i vilken ordning man vill under sommaren.

Vad är den stora fördelen med att fortsätta följa programmen?
– De allra flesta känner nog, både faktiskt och i känsla, att man skulle ha behövt träna mer. Allt för att på ett hälsosamt sätt kunna genomföra Vätternrundan. Nu finns ett ypperligt tillfälle att kunna göra det tack vare att loppet går i september. En chans som kanske aldrig kommer tillbaka,

Perioden uppdelad i tre delar

Åttaveckorsperioden är uppdelad i tre delar, där upplägget är liknande för såväl Sub10 som Sub12 och Sub15. För Sub10-cyklisterna ser exempelvis veckorna ut enligt följande:

  • Tre veckor med flera långa pass, inklusive de viktiga nyckelpassen, samt intag av mycket energi. Här tar cyklingen mycket tid i anspråk.
  • Tre veckor med mindre mängd cykling, men med högre intensitet. Kort och hårt är melodin här. Du har mycket tid över till annat, men tränar ändå ordentligt.
  • Två helt fria veckor med tid över till annat än cykling. Vill du inte cykla alls är det inga problem.

– Här kan du som sagt pussla och lägga upp veckorna precis som du vill och i vilken ordning som helst. Det viktiga är att alla veckor genomförs.

Formtoppning under de sista två veckorna

När vi närmar oss de två sista veckorna före Vätternrundan kommer nya scheman att presenteras. Kortfattat handlar det om några få, men viktiga, pass och resten vila under vecka 34 och därefter ett pass mitt veckan och resten vila under vecka 35.
    – Sista veckan handlar bara om en sak, att vila och ladda inför det stora målet, Vätternrundan.

Träningsprogrammen, som startade i mitten av januari, framtagna och uppbyggda tillsammans med proffstränaren Mattias Reck och Guided Heroes. Med start den här veckan inleds nu ”slutspurten” fram till det stora slutmålet.

Handlar sommarträningen om att bibehålla formen eller att förbättra den?
– För de allra flesta kommer programmet att göra dem ännu bättre och starkare, men självklart finns det de som är i bra form redan nu i juni. För dem kommer det att stå i programmet hur de ska resonera så att träningen får mer av en konserverande karaktär över sommaren.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Jeff Thorén

Mattias Reck

Ålder: 50 år.
Bor: I Göteborg, men uppvuxen i Ängelholm.
Familj: Frun Lisa och barnen Gustav och Ella.
Gör: Cykeltränare i proffslaget Trek-Segafredo och huvudcoach i Guided Heroes. Träningsexpert på Vätternrundan.
Aktuell: Har tillsammans med Guided Heroes tagit fram sommarens träningsprogram inför Cykelveckan 2–5 september.