Susanna Andersson ska cykla tre av loppen under Cykelveckan. Men det är MTB hon helst cyklar.
Artikel

”MTB-Vättern är ett lopp för alla”

2018-06-08

Det är ett par cykelintensiva helger som väntar för Motalacyklisten Susanna Andersson under Cykelveckan. Första helgen blir det MTB-Vättern och Halvvättern. Fredagen därpå är det sedan dags att trampa de 300 kilometerna runt hela sjön.
– Intresset för landsvägscykling har vuxit under de senaste åren, men annars är det MTB som gäller för mig. Där händer det något hela tiden, säger Susanna.

Intresset för att köra MTB startade i tonåren – tack vare lillbrorsan. Han tävlade i MTB och Susanna hängde på ut i skogen. Och det blev cykelkärlek vid första ögonkastet.
– Jag fastnade direkt. Varför? Det händer något hela tiden med trixiga partier, backar och annat. Man måste vara beredd och med, liksom, säger Susanna.

Sedan dess har MTB varit hennes stora intresse och cykelturerna blir både ofta och långa. På grund av den segdragna vintern kunde inte årets cyklande starta på allvar förrän i början av april, men sedan dess har turerna blivit frekventa. Det gäller att cykelformen är på topp när hon står redo att ge sig iväg på sina tre lopp under Cykelveckan.
– Det ska bli riktigt roligt med alla tre loppen. Jag fick upp ögonen för landsvägscykling för några år sedan och det är roligt att variera lite.
– Alla loppen ska som sagt bli roliga att köra, men MTB-Vättern är lite speciell. Det är ett lopp som passar alla, erfarna som oerfarna, och det bjuder på så många olika upplevelser.

MTB-Vättern körs nu för tredje året i rad efter att ha haft ett uppehåll på tio år. Susanna körde ett av loppet innan uppehållet, men har sedan återkomsten kört samtliga lopp.
– Jag kör med mina jobbarkompisar och vi har deltagit sedan det startade på nytt. Det är ju ingen tävling på så sätt, men för några av oss blir det säkerligen en intern tävling (skratt).
–  Det är verkligen roligt att MTB-Vättern är tillbaka. Inte bara för att det är kul med ett lokalt lopp för oss som bor här, utan för att det är ett bra planerat lopp. Det bjuder på bra terräng där det växlar mellan riktigt snabba partier och trixiga skogspartier och så finns det bra publikplatser. Man får verkligen en extra push i skogen när många hejar på.

Förutom MTB-Vättern körde Susanna även 1572 MTB Challenge förra året, något som hon siktar på att göra även i år när tävlingarna körs i början av augusti.
– Det ser jag fram emot. Kul också att loppet har fått SM-status också, det gör det ännu roligare.

Några direkta mål med sin cykling har inte Susanna i dagsläget. Nu är det bara så himla kul att cykla – och då framför allt MTB ute i skog och mark.
– Nej, några direkta mål kan jag nog inte säga att jag har. Men det är klart, ju mer tävlingsinriktad man blir, desto mer kanske man börjar fundera på målsättningen…

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat


Susanna Andersson

Ålder: 29 år.
Familj: Sambo.
Bor: Motala.
Intressen utanför cyklingen: ”Löpning, träffa vänner, umgås med familjen och resa. Gärna till London eller någonstans med sol och bad.”
Cykel: ”Både min racer och min MTB är Scott-cyklar, MTB:n är en Scott Spark 750.”
Därför älskar jag MTB: ”Det är en rolig motionsform som aldrig blir tråkig. Det händer något hela tiden.”