Artikel

MTB-stjärnan om Vättern Bike Games: “Ett coolt evenemang”

2017-06-01

I fjol fixade han ett skrällartat EM-guld på hemma-plan. Annars har han saknat större mountainbike-evenemang i Sverige. Därför välkomnar Emil Linde nysatsningen Vättern Bike Games.
– Det kommer att bli ett coolt evenemang, säger han till Cykla.

Emil Linde tror att Vättern Bike Games kommer att fylla en lucka som han anser har funnits i Mountainbikesverige.
– Visst har vi en del lopp runt om i landet, men man har saknat ett större event där det finns mycket muskler bakom. Vättern Bike Games kommer bli en helt annan grej som jag hoppas locka både många deltagare och mycket publik, säger han.

Varför är mountainbike en publiksport?
– Det är en actionsport, det går fort på cykeln. Det finns mycket tekniska hinder och det händer saker hela tiden.

Fjolåret var ett riktigt genombrottsår för såväl cyklisten Emil Linde som för mountainbikesporten i stort. EM i Huskvarna under försommaren blev ett succéevenemang, både publikmässigt och vad gäller svenska framgångar.
– Det var helt klart det största som hänt i min karriär och det blev ett lyft för min del. Banan passade mig och allting klaffade. Dessutom var det häftigt med allt folk som var runt hela banan och det var mäktigt att känna stämningen, säger Emil Linde, som tog U23-guld i sprint.

Under mästerskapet blev det ytterligare två svenska medaljer. Bakom Emil Linde i sprinten lyckades nämligen Martin Setterberg trampa in på bronsplats och i damernas cross country knep Jenny Rissveds ett silver – även det i U23-klassen. När Rissveds sedan också cyklade hem OS-guldet med sitt bragdartade lopp i Rio ett par månader senare lyfte hon sporten till nya höjder.

Till årets säsong har Emil Linde tagit klivet upp från U23 till elit, vilket innebär en relativt stor omställning – och framför allt hårdare konkurrens. Särskilt för att bli uttagen till de stora internationella mästerskapen, där Sverige bara har en plats för herrarna.
– Nu blir det lite ökad satsning, både vad gäller träningsintensitet och mängd.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Valentin Baat


Emil Linde

Ålder: 23.
Bor: Gävle.
Familj: Lillebror Alexander, mamma Marie och pappa Håkan.
Yrke: Jobbar på Sandvikens Byggmaskiner.
Intressen: Cykla och leka.


Läs mer

Läs mer om Vättern Bike Games på: