Emil Lindgren växlar över till Robin Bryntesson under Team Challenge-tävlingen på Vättern Bike Games. Emil Lindgren växlar över till Robin Bryntesson under Team Challenge-tävlingen på Vättern Bike Games.
Antalet lag i Team Challenge hade nästan fördubblats jämfört med i fjol.
Glädje i skogen.
Under BMX-tävlingen var det fullt med folk kring rampen. En tävling där favoriten Jacob Nedler höll för trycket och vann.
Höga hopp, volter och häftiga tricks. BMX-åkarna bjöd på mycket action under Vättern Bike Games.
Artikel

MTB-stjärnan fick mersmak av Vättern Bike Games

2019-09-18

Folkligt, festligt och fullsatt. Den tredje upplagan av Vättern Bike Games blev en succé – inte minst Team Challenge-tävlingen som nästintill dubblade antal lag jämfört med i fjol.
    – Jag gillar verkligen att dela upplevelsen med så många andra, säger Emil Lindgren, MTB-stjärnan som gjorde debut i tävlingen.

En ny arena, lite nytt innehåll – men samma cykelfest. När Vättern Bike Games var tillbaka för tredje gången var det den stafettliknande mountainbiketävlingen Team Challenge som var i störst fokus. Förra årets siffra på drygt 50 lag slogs med råge och var i år nästan 100. På startlinjen fanns bland andra Emil Lindgren, en av Sveriges bästa MTB-cyklister genom tiderna.
    – Jag är övertygad om att arrangemang likt detta kommer att växa. Det finns ett stort tryck på MTB i Sverige just nu, där allt fler börjar se fördelarna med just cykling. Att få köra i lag stärker många band för framtiden, säger han.

Emil Lindgren lyckades tillsammans med lagkamraterna i Sockertoppen lag 1 bli tvåa i 12-timmarstävlingen. Och han var nöjd med insatsen.
    – Det var ett mycket trevligt arrangemang med plats för alla. Banan var perfekt avvägd för att passa alla typer av cyklister. Skoj, tuff, men samtidigt ganska enkel.

Från arrangörshåll var det också glada miner efter evenemanget.
    – Det finns all anledning att säga att det blev succé. Med tanke på anmälningarna, hur allt flöt på, och inte minst den cykel- och folkfest det blev. Sedan kan vi konstatera att det blev ett lyft med den nya arenan på Bondebacka, säger Andreas Andersson, från Vätternrundan.

Utöver lagtävlingen Team Challenge fick publiken bland annat se hela Sverige-eliten briljera i BMX Halfpipe.
    – De sex främsta svenska freestyle-BMX-åkarna var på plats och bjöd verkligen på en show för den stora publiken som hade samlats längs rampen. Dessutom var det kul att vi fick med en lokal åkare (Benjamin Thunberg) i juniorklassen. Han stod länge och väntade på att få invigningsåka rampen när vi byggde den på fredagseftermiddagen och anmälde sig till slut även till tävlingen. Det värmde lite extra i hjärtat, säger Andreas Andersson.

En nyhet för året var XXL eMTB Uphill Challenge, där det gällde att ta sig upp för ”Svarta backen” med hjälp av en el-MTB.
    – Bondebackas brantaste backe gjorde verkligen skäl för sitt namn, för det var bara 2 av 65 deltagare som lyckades. Men också den tävlingen var väldigt lyckad. Precis som Minivättern MTB, för de yngsta cyklisterna, som var otroligt populärt.

När arenatävlingen Vättern Bike Games lanserades 2017 var utgångspunkten att den skulle köras i tre år. Nu väntar en utvärdering innan det kommer ett beslut om en fortsättning.
    – Känslan är dock övervägande positiv, säger Andreas Andersson.

Och får Emil Lindgren bestämma kommer han gärna tillbaka till Motala och Vättern Bike Games fler gånger.
    – Mitt schema är rätt så fullbokat, men passar det kommer jag gärna och kör igen. Jag sneglar även åt MTB-Vättern med hopp om att kunna delta i framtiden. Jag skulle dock behöva fler timmar på dygnet, säger han och skrattar.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Petter Blomberg/Vätternrundan


Resultat – Vättern Bike Games 2019

Team Challenge (segrare)

 • Herrar, 12h: Sportson Motala
 • Damer, 12h: Finspångs CA – Bikegirls
 • Mixed, 12h: Team Idrottslabbet
 • Ungdom, 12h: Finspångs CA – ungdomslag
 • Herrar, 8h: Den snabba den hårda och den goda
 • Damer, 8h: Team Östgötatjejer
 • Mixed, 8h: Spyfys CK
 • Ungdom, 8h: Finspångs CA – Ungdom II
 • Herrar, 4h: Team Cykelkeps
 • Damer, 4h: Team Du&Jag
 • Mixed, 4h: Team Lövan
 • Ungdom, 4h: MCK Boys

Halfpipe BMX

Senior

 1. Jacob Nedler
 2. Adrian Malmberg
 3. Axel Parke

Junior

 1. Leo Lindqvist
 2. Benjamin Thunberg
 3. Oliver Lindqvist