Leif Karlsson, ny som generalsekreterare på Svenska cykelförbundet.
Artikel

Möt Svenska cykelförbundets nya generalsekreterare

2018-01-03

Sedan den 1 november är Leif Karlsson ny generalsekreterare i Svenska cykelförbundet. För Cykla.se berättar han om vad som krävs för att Sverige åter ska bli en nation att räkna med.
– Vi har något som gror inom svensk cykel som mycket väl kan blomma ut 2018, säger han.

2016 valdes Leif Karlsson in i Svenska cykelförbundets styrelse. När möjligheten att söka rollen som generalsekreterare kom såg han stora möjligheter att bidra med sin erfarenhet. Likaså tyckte förbundet och den 1 november 2017 startade han arbetet att utveckla svensk cykling.
– Jag hoppas kunna bidra med mycket. Det finns en del att jobba på, många saker som kan bli bättre. Sedan är det ju så att vi har de resurserna vi har, och inte särskilt många timmar att tillgå. Men det är något vi behöver prioritera upp tycker jag, säger Leif Karlsson.

I första hand ser han stora möjligheter till rekrytering, framför allt på ungdomssidan.
– Vi ska gå framåt i att stärka cykel som sport. Det finns fler utövare än vad vi tror. Nästan 600 000 cyklar säljs varje år, medan förbundet har 52 000 medlemmar. Jag är säker på att det finns stora möjligheter för oss att växa och det ska vi jobba på. Rekryteringar av ungdomar, och ledare blir viktigt. Målet är inställt på att växa på rätt sätt.

Många har cykling som ett naturligt inslag i vardagen, utan att ens reflektera över att det är en motionsform.
– Folk cyklar till skolan, arbetet och tycker att det är ett skönt sätt att röra sig på. Vi ska utbilda fler cyklister så att det blir säkrare att cykla för att minska trafikolyckor och skador. Vi har en spännande tid framför oss med något som gror. Det finns mycket talang inom svensk cykel som mycket väl skulle kunna blomma ut det här året.

Leif är uppväxt i en idrottsfamilj med rötterna från Västernorrland. I tidig ålder fick han ett par längdskidor i present och från den dagen har det varit uthållighetssporter som tilltalat honom mest. Idolerna fann han i tv-rutan under Montreal-OS 1976.
– Jag kommer ihåg att Bernt Johansson och Anders Gärderud utmärkte sig. Efter det satsade jag på friidrott och långdistanslöpning. När jag avslutade löparsatsningen kom jag in på triathlon, eller duathlon snarare, med cykling och löpning.

Efter ett antal års tävlande lades löpningen åt sidan medan cyklingen fortsatte. Framför allt har han cyklat på masternivå, men även varit med och drivit Vallentuna CK:s elitlag mellan 2007 och 2011.
– Vi nådde stora framgångar, både nationellt och internationellt, och jag fick förmånen att arbeta med många talanger inom landsvägscykling. Richard Larsén, Jonas Ahlstrand, Alexander Gingsjö och Patrik Morén för att nämna några av de som representerat svenska landslaget. Mina främsta egna cykelmeriter är väl att jag vunnit linje- och tempolopp i Estniska mästerskapen, säger han och berättar hur han av en slump fick in en fot i Estland:
– Egentligen var jag där i affärssyfte, men bestämde mig för att tävla även när jag var utomlands. En dag gick jag till det Estniska cykelförbundet och träffade deras förbundsordförande. Jag frågade om de hade någon tävling jag kunde vara med i och förbundsordföranden frågade; ”vilket lopp vill du köra?”. Estniska mästerskapet svarade jag. Det slutade med att jag vann båda loppen, trots att jag inte har någon estnisk koppling alls.

Kontakten med det estniska förbundet fortsatte och när deras damlandslag skulle cykla sitt första internationella mästerskap fanns Leif vid sidan om och assisterade. Det blev hans första ledaruppdrag inom sporten, innan de svenska ledaruppdragen tog vid, nu tar han nästa kliv och ska leda svensk cykling framåt.

Text: Johan Fransson
Foto: SCF


Leif Karlsson

Ålder: 50 år.
Bor: Vallentuna.
Intressen: Resor, mat, inredning, mode, natur- och friluftsliv.
Tidigare arbeten: Senast administrativ chef på Stockholm Universitet, tidigare egen företagare.
Aktuell som: Nytillträdd generalsekreterare för scf.