Artikel

Miljöministern på startlinjen i det nya loppet

2018-06-09

När startskottet för Vätternrundan 100 km ljuder är det inte bara premiär för loppet. Redo på startlinjen står miljöminister Karolina Skog (Mp), som gör sitt första motionslopp på cykel någonsin. En utmaning hon ser fram emot.

Det var i september förra året som nyheten om att Vätternrundan satsar på ett nytt lopp över 100 kilometer blev officiellt. När anmälan öppnade några månader senare satt förväntansfulla cyklister klistrade framför datorn för att anmäla sig till loppet.

En av dem som har anmält sig är Karolina Skog, Sveriges miljöminister.
– Det nya loppet säger definitivt någonting om utvecklingen. Jag, som själv är en vardagscyklist, ser jättepositivt på initiativet. Förhoppningsvis är vi fler vardagscyklister som vågar oss på en sådan här utmaning, för mig blir det första gången, säger hon.

Någon målsättning med loppet har hon inte satt upp. Det är snarare deltagandet i sig som hamnar i fokus för ministern.
– Jag ser det som ett socialt lopp och en trevlig dag utomhus. Jag vet att det för många inte är särskilt utmanande med tio mil på cykel, men vi är en del som tycker att det är långt. Jag behöver komma ut och träna mer kondition inför loppet, säger Karolina Skog.

Hon ska cykla på en elassisterad cykel, vilket hon bara ser fördelar med.
– Jag tycker att det är ett bra drag för att sänka tröskeln till att delta i ett motionslopp. Elcykeln kommer att förändra svenska cykelvanor mycket och jag ser en möjlighet i att locka nya grupper till vardagscykling. Det ger en otroligt stor vinst för både miljön och hälsan, men också för cykling som aktivitet.
– Äldre människor som vill cykla ges en större möjlighet att ge sig ut på en elcykel. Att få dem att fortsätta vara i rörelse är en av anledningarna till att vi vill bidra till att förstärka den boomen som uppstått, säger ministern.

Elcykeln ställer också nya krav på infrastrukturen, menar Karolina Skog.
– Vi behöver olika varianter av kapacitet för cykelbanor. Det är också viktigt att få folk medvetna om att tänka in elcykeln och högre hastigheter, att det kan bli flera hastigheter på samma väg. Som politiker är min roll att vara opinionsbildare i den bilden.

Text: Johan Fransson
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet


Vätternrundan 100 km

Loppet är för såväl killar som tjejer och det är tillåtet att cykla med elassistans.

Datum: 10 juni.
Starttider: Från klockan 9.30 till 10.28.
Åldersgräns: Alla från 15 år och äldre får delta.
Bansträckning: Samma som Tjejvättern.
Anmälan: Öppen fram till loppdagen.