Blev du besviken och ledsen över att årets Cykelvecka ställdes in? Två mentala coacher ger dig råd och tips om hur nästa års lopp kan bli ett rejält lyft.
Rune Gustafsson.
Maria Nilsson.
Artikel

Mentala coachernas råd: Så laddar du om efter alla inställda lopp

2020-04-16

Kände du besvikelse och att hundratals träningstimmar plötsligt var bortkastade när Cykelveckans samtliga lopp ställdes in?
    Här får du tips och råd av två mentala coacher som vet hur du går vidare i din träning.
    – Steg ett är att acceptera och göra något bra av situationen och att hitta nya perspektiv och behålla glädjen i sitt cykelintresse, säger Rune Gustafsson.

Rune Gustafsson har i sitt arbete som mental coach åt flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare stött på motgångar vid ett antal tillfällen.
    I synnerhet i år, när coronapandemin har inneburit att OS-, VM- och EM-tävlingar har tvingats att ställas in eller flyttas, är han väl medveten om att det finns en stor besvikelse bland utövarna.
    – Självklart har jag förståelse för att det kan kännas tråkigt när Cykelveckan i Motala ställs in. Detta är något som tusentals cyklister har tränat för och sett fram emot under en lång tid, men det lönar sig inte att ondgöra sig över det, säger Rune.
    – Steg ett är att acceptera och göra något bra av situationen och att hitta nya perspektiv och behålla glädjen i sitt cykelintresse. Ställ i stället frågan till dig själv om hur du som cyklist kan utvecklas till nästa års lopp. Se möjligheterna.

Maria Nilsson driver Hjärnvilja, ett företag som hjälper såväl privatpersoner som företagatt utvecklas och nå framgång.
    – Den lättaste vägen att ta är helt enkelt att sluta cykla, men så enkelt får vi inte agera, säger Maria.
    – I stället handlar det om att kämpa på och att se resan som den viktigaste delen av träningen, inte själva prestationen att nå målet i Motala. Det kommer ett lopp nästa år igen, fortsätt att sikta in dig på den resan.

En tröst i bedrövelsen kan vara att de inställda loppen inte är något som du själv kan påverka. Inställda lopp, oavsett idrott, drabbar målmedvetna utövare över hela världen och det är då som den mentala biten behövs som mest. Det gäller att hitta kreativitet för att göra träningen rolig igen.
    – Självklart finns det en risk att man helt enkelt struntar i att fortsätta träna, eller helt enkelt lägger av. Då gäller det att hitta nya rutiner och att bryta tidigare mönster. Här är det bara brist på den egna fantasin som sätter hinder i den kommande träningen, säger Rune.
    – Det kan vara så enkelt som att skapa nya cykelslingor, att cykla den tidigare rundan åt andra hållet, att utgå från nya platser. Det behöver inte vara krångligare än att bryta invanda träningsrutiner för att motivationen ska väckas till liv igen.

Om du har känslan av ”skit också” och en stor besvikelse inom dig, så betyder det ju samtidigt att du har fighting spirit, engagemang och vilja.

Maria vet själv hur irriterande och hopplöst det kan kännas när ett kommande lopp inte blir av. Två år i rad tvingades hon ställa in Göteborgsvarvet, men då på grund av förkylning ena året och en stressfraktur i foten det andra.
    – Då är det lätt att hopplösheten smyger sig på, att kroppen hellre lyssnar på ”faen också” i stället för att se framåt. Problemet är att ”hopplöshet” även gör att du tappar andra viktiga sidor i din träning, säger Maria.
    – Ja, det är tråkigt att cykelloppen tvingades ställa in och det är viktigt att få känna dessa känslor. Men om du har känslan av ”skit också” och en stor besvikelse inom dig, så betyder det ju samtidigt att du har fighting spirit, engagemang och vilja. Ta fasta på de positiva egenskaper som du besitter och maxa dem.

För Vätternrundans ledning var det givetvis ett oerhört tråkigt och trist beslut att behöva ta när årets Cykelvecka ställdes in. Många av de anmälda är mitt uppe i genomförandet av En Svensk Klassiker, många ville förverkliga en dröm att cykla de 315 kilometrarna runt Vättern.
    Men Cykelveckan kommer tillbaka och genomför man En Svensk Klassiker kommer nästa års lopp att räknas in i prestationen.
    – Elitidrottare inom många olika idrottsgrenar har en förmåga att kliva ur sin komfortzon och hitta andra träningsalternativ när sådant här inträffar, men det är viktigt även för motionärerna, menar Rune.
    – Lägg in lite teknikträning igen, utveckla din kurv- och backteknik, stanna till på ett utegym och lägg en del av träningen där. Men framför allt, ta en vecka i taget, då kommer en helt ny mental kick. Nästa års lopp är långt borta, ja, men det ska kännas kul att sikta dit.

Maria Nilsson är inne på samma linje:
    – Det låter klyschigt, men idrott handlar ofta om att kämpa och bita ihop. Vi kan inte, och bör inte försöka, kontrollera allt. Klarar vi att flyta runt lite ibland så skapar det ett förhållningssätt av ”härifrån och framåt”, ett tänk som kan hjälpa oss på fler ställen än inom idrotten, säger Maria.
    – Många kanske inte sätter sig på cykelsadeln om det inte finns ett mål, att överträffa fjolårets tid eller att ha än fler cykelmil i benen. Men för skarpa mål kan göra oss sårbara. Passa på att ta tillbaka träningen till att handla om ditt välmående och dig själv – utan prestation. Inställda lopp är inget som vi själva har valt, så se detta som en gåva att hitta tillbaka till den goa känslan som bara en kravlös cykeltur kan ge.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Petter Blomberg/Vätternrundan, Privat

 

 

Rune Gustafsson
Bor: Helsingborg.
Gör: Mental tränare, driver Team Individ & -ledarutveckling AB. Samarbetar med ett stort antal svenska elitidrottare.

Maria Nilsson

Bor: Hallstahammar
Gör: Driver företaget Hjärnvilja som arbetar med att få enskilda personer till hela företag att utvecklas och nå framgång. Maria har en bakgrund som före detta elitidrottare inom kampsport.