Mer än 30 mil på landsvägscykel är en stor utmaning. Motalabon André Conradsson ville ta det ett steg längre. Tillsammans med kompisen Henrik Sparr cyklade han Min Vätternrundan i mountainbikespåret.. Henrik Sparr och André Conradsson genomförde Min Vätternrundan i mountainbikespåret.
Medan André var ganska sliten vid målgången efter nästan 15 timmar på MTB:n...
... var Henrik desto piggare. Inte så konstigt kanske med tanke på att han är en av Sveriges bästa MTB-cyklister.
Artikel

André tog mountainbiken genom Vätternrundan

2020-06-26

Mer än 30 mil på landsvägscykel är en stor utmaning. Motalabon André Conradsson ville ta det ett steg längre. Tillsammans med kompisen Henrik Sparr cyklade han Min Vätternrundan i mountainbikespåret.
    – I brist på lopp i dessa tider, får man fundera lite på vad man kan hitta på för att sticka ut lite grann, säger han.

Han har cyklat MTB-Vättern tidigare och var riktigt taggad inför årets lopp. Men när Cykelveckan ställdes in och ersattes av Min Vätternrundan började André Conradsson smida andra planer. Och när han fick med sig polaren Henrik Sparr – en av Sveriges bästa mountainbikecyklister – var det ingen tvekan. Tillsammans skulle de cykla MTB-Vättern på egen hand, fast med Vätternrundan-distans – 315 kilometer.
    – Man får passa på när det inte är några vanliga lopp och pressa gränserna åt alla möjliga håll, säger André Conradsson.

Startskottet gick klockan sex på morgonen på Vätternrundanlördagen. Drygt sex varv på den fem mil långa mountainbike-banan runt omkring Motala skulle avverkas. Men redan efter fem kilometer skulle utmaningen bli än större.
    – Vi började med att krascha i en utförslöpa. Min östgötska och hans katrineholmska gick inte riktigt ihop, säger André och skrattar.
    Efter omkullkörningen gick det lättare. Kanske mycket tack vare den stora supporten längs banan – där familj och vänner hade samlats för att ge energi till duon.
    – Vi hade en depå vid målgången och de sista varven hade vi även ytterligare en längs banan.

Nästan 15 timmar efter starten kom de i mål. Trötta, men nöjda.
    – Precis när jag gick i mål undrade jag vad jag hade gett mig in på. Henrik däremot, han bara skrattade. Han har en kapacitet utöver det vanliga. Jag å andra sidan gick nog ut lite väl hårt och det blev jobbigt på slutet, säger André.
    Han ångrar sig dock inte. Snarare tvärtom.
    – Så här i efterhand var det en jävligt rolig grej. Och kroppen mådde oförskämt bra. Sedan kanske jag inte gör om det någon mer gång, men det var kul!

Vad blir nästa utmaning nu då?
– Jag vet inte. Något måste jag ju hitta på. Nästa år blir det vanliga MTB-Vättern igen i alla fall. Då lär vi stå där med team Kanonaden från jobbet.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

André Conradsson

Ålder: 38.
Bor: Motala.
Familj: Sambo Manuela, Barnen Ludwig och Michelle.
Yrke: Kalkylator/Arbetsledare på Kanonaden Entreprenad Mälardalen AB.
Instagram: @hojgladje.
Intressen: MTB och cykling i stort. Innebandy, ishockey och sport i största allmänhet. Friluftsupplevelser.

Hör Andrés tankar inför loppet här.