Artikel

Medaljsuccé för paralandslaget

2017-09-13

Paracykel-VM i Pietermaritzburg, Sydafrika, blev en svensk succé. Fem medaljer, varav två guld, och rankat som nionde bästa nation.
– Jag kan knappt förstå hur häftigt det är, säger Anna Beck som vann både guld och silver.

Värmländskan, som gjorde mästerskapsdebut, kammade hem medaljer i båda loppen hon ställde upp i. Silver i tempo följdes upp med ett guld i linjeloppet under sista tävlingsdagen.
– Jag är så glad! Inför VM var jag nöjd bara att få vara med. Jag var väl mer där för att se och lära. Jag var säker på att guld- och silvermedaljen skulle gå till en amerikanska och en tyska, sen skulle det bli fight om bronset med en japanska. Men så blev det ju inte riktigt, säger hon och fortsätter med att hylla hela teamet.
– Vi har otroligt bra ledare i både Emma Stenberg och Michael Lindgren. Alla i det här gänget är ödmjuka och ger varandra plats. Det har varit lätt att komma in i gemenskapen.

När cykla.se når Anna ligger hon i en solstol i Spanien och njuter av framgångarna tillsammans med sin familj. Hon åkte direkt dit från VM, så hon medger att det kan dröja lite innan hon kan landa i vad som faktiskt har hänt.
– Allt känns jättebra, men jag har nog inte förstått vad som har hänt ännu. Det beror kanske på att jag inte varit hemma än, säger hon glatt.

VM i Sydafrika avslutade säsongen, som för Anna varit en enda stor framgång. Förutom de nya medaljerna kan hon räkna hem en seger i världscupen från Oostende, Belgien, och tre andraplatser.

 Anna tävlar i klassen WC3 och har en ovanlig neuromuskulär sjukdom som gör att nervbanorna inte leder fram de signaler huvudet skickar till musklerna i underben, fötter, underarmar och händerna. Musklerna förtvinar långsamt i takt med att nervsignalerna blir sämre och sämre.
– Jag vill nå ut till alla som tror att de inte kan. Alla kan, fast kanske på ett annat sätt. Det är här alla riktiga stjärnor finns, vi kämpar inte bara mot varandra utan också mot oss själva och våra funktionshinder. Det borde få mer utrymme i media för att få folk att öppna ögonen.

Text: Johan Fransson
Foto: Svenska cykelförbundet, privat


Svenska VM-medaljer från Sydafrika:

Anna Beck, guld i linjelopp, silver i tempo.
Henrik Marvig, guld i linjelopp.
Rickard Nilsson, silver i tempo och brons i linjelopp.

Anna Beck:

Ålder: 37.
Bor: Kil, Värmland.
Familj: Gift med Patrik, två gemensamma barn, två bonusbarn.
Arbete: Socialsekreterare i Sunne kommun.
Klubb: Skoghall CK Hammarö.