Anna Beck tog silver i tempoloppet i Paralympics. Anna Beck tog silver i tempoloppet i Paralympics.
Anna Beck.
Artikel

OS-silver till Anna Beck i Tokyo

2021-08-31

Tufft, varmt och krävande.
    Tempoloppet var allt annat än lätt, men det stoppade inte Anna Beck från att cykla hem ett OS-silver i sitt första paralympics.
– Jag lämnade allt jag hade på banan i dag, säger Anna till Radiosporten.

Anna Beck kom till Tokyo med två färska VM-guld, i tempo- och linjelopp, i bagaget och var en av favoriterna till guldet under det 16 kilometer långa tempoloppet på Fuji International Speedway.
    – Det var verkligen en krävande bana med snabba kurvor och upp och ner. Fokus låg på att lägga kraft på rätt ställen, bygga och behålla fart. En plan som jag höll mig till, säger Anna.
    – Jag var förhoppningsfull, men det är tajt i vår klass.

Den här gången höll det inte hela vägen in i mål. Anna blev till slut besegrad med 20 sekunder av hemmaåkaren Keiko Sugiura, men var trots allt nöjd efter målgång.
    – Jag var här för att ta guld, inte silver, men jag kan inte gå tillbaka och tänka att jag kunde ha gjort något annorlunda. Det är ingen besvikelse, utan en vilja efter mer…

Och mer kan det bli redan på fredag, klockan 02.33 svensk tid, när linjeloppet ska avgöras.
    – Banan på fredag är jättetuff, så det gäller att vara smart och gå med i rätt attacker. Och om kroppen känns fräsch kanske jag hittar på något själv.
    – Om jag går för guld? Absolut! Det är därför jag är här.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat, Sveriges Paralympiska kommitté

Anna Beck

Ålder: 41 år.

Familj:  Maken Patrik, fyra barn.

Klubb: Skoghalls CK, Hammarö.

Tidigare meriter i urval:VM-guld i linjelopp 2017, 2018 och 2021, VM-guld i tempolopp 2018 och 2021.

Aktuell: Tog Sveriges tredje medalj i Paralympics efter skytten Philip Jönssons guld och dressyrryttaren Louise Etzner Jakobssons silver.

Paracykling

Paracykling är för personer med fysiska funktionsnedsättningar samt synskadade/blinda. Sporten har sin början på 1980-talet och har sedan dess vuxit sig stark i Europa och Nordamerika. Landsvägscykel har funnits med på det paralympiska programmet sedan 1984.
Det finns inga åldersklasser i paracykel, utan alla från 16 år kan tävla nationellt och internationellt.