Artikel

Med stjärnan som mentor ska Emilia ta nästa kliv

2017-08-06

Under lördagen (5/8) kom Emilia Fahlin tia på landsvägs-EM i danska Herning. I våras gjorde Cykla ett reportage om den svenska stjärnan som har fått ta över som Sveriges bästa damcyklist sedan Emma Johansson slutade efter förra säsongen. 


En operation vände karriären. Nu ska Emilia Fahlin ta nästa kliv. Med Emma Johansson som mentor. 
   – Det är kul att Emma är kvar och kan dela med sig av vad hon har varit med om, säger Emilia.

Två OS-deltaganden, ett flertal SM-guld och trots att hon ”bara” är 28 år har hon varit ute i proffscirkusen i ett decennium. Men det är först nu Emilia Fahlin får kliva ut i rampljuset ordentligt. Nu när hon ska ta över stafettpinnen som Sverigeetta efter Emma Johansson.
– Det blir lite press där och lite att leva upp till. Men så var det redan i Vårgårda i somras och det gick ju bra, säger Emilia och skrattar.

Då valde Emma Johansson OS-avslutningen i Rio framför att vara med i den traditionsenliga hemmatävlingen som också ingår i damernas världstour. Vilket föranledde att fokus snabbt riktades åt ett annat håll.
– Det brukar inte skrivas så mycket om mig annars, men nu när Emma inte kom fick de leta upp något annat. Och jag överraskade mig själv att leverera efter det också, säger Emilia.

Tävlingen slutade med karriärens hittills största triumf. I ett starkt startfält spurtade Emilia ner konkurrenterna och gled in som segrare.
– Det är självklart största meriten. Jag har alltid haft en dröm om att få vinna på hemmaplan, och är det någon tävling jag har velat vinna så har det varit Vårgårda. Det kändes overkligt på något vis, säger hon.

Segern i Vårgårda var kulmen på en i övrigt stark säsong, som utöver världscupen även innehöll stora internationella mästerskap som EM, VM och inte minst OS.
   Men det var en också en säsong som satte sina spår. Många tävlingar innebar en påfrestning på kroppen, vilket gjorde att hon i vintras tog ett längre uppehåll än vanligt. Samtidigt gav fjolåret nya mentala krafter – och inte minst självförtroende.
– Året som gick gav mig väldigt mycket mersmak. Jag höll mig frisk och det gjorde stor skillnad. Nu var min basnivå mycket högre och jag kunde vara med på fler tävlingar. Det gjorde att jag ville satsa vidare. Om man inte kommer upp till den nivån man tror sig kunna ha blir man osäker, men förra året lossnade det.

Tidigare har hon haft mycket problem med sjukdomar. Något en operation förhoppningsvis har satt stopp för.
– Jag gjorde en laseroperation i näsgångarna för ett och ett halvt år sedan och ändrade samtidigt lite grann på min kost. Det har varit en lång resa, men det var skönt att få ett kvitto den här säsongen att det gav effekt. Det har tagit mig till en högre nivå.

Efter ett år i italienska Alé-Cipollini har hon nu bytt tillbaka till Wiggle High5, ett stall hon representerade under säsongerna 2014–2015.
– Det var svårt att få en startplats förra gången jag var här och jag behövde en liten nytändning, bland annat för att komma med till OS. Men i slutet av förra säsongen kände jag att det inte var ett långsiktigt byte, utan mer för att prova vingarna. Samtidigt saknade jag laget och lagledningen här i Wiggle och jag passar bättre in i årets lag, därför föll valet på att komma tillbaka, säger Emilia.

I Wiggle High5 ersätter hon också superstjärnan Emma Johansson, som avslutade karriären i höstas. Men Emma finns kvar runt laget som mentor och rådgivare. Något Emilia uppskattar.
– Det är bra att kunna ha tillgång till henne och bolla vad som kan vara bäst i olika situationer. Sedan är det skönt att kunna snacka lite svenska också.
Med hjälp av förra landslagskamraten vill hon prestera på topp ytterligare en säsong i världseliten.
– Det är svårt att spika upp jättespecifika mål. Det gäller att kunna vara öppen i sinnet och försöka ta chansen när den väl dyker upp. Man får vara lite flexibel. Det kan öppna dörrar att inte vara den stora stjärnan som alla tittar på också. I många tävlingar kommer jag att vara den som jobbar hårt för laget, men målet är att kunna vara en som är där framme i slutet av loppen också.
– Jag inser mina begränsningar och vet, realistiskt sett, att jag inte kommer att bli en bergsklättrare och jag kommer kanske inte kunna vinna Girot. Jag kommer heller inte att bli en nästa Emma Johansson. Hon är unik som är en så komplett åkare, något få i damklungan kan leva upp till. Men tuffa mästerskapstävlingar på en kuperad bana, det är där jag vill vara bäst.

Tio år på världstouren har satt sina spår. Men än har hon inte satt något slutdatum på karriären.
– Tiden går fort. Mycket har handlat om OS-cykler. Fram till 2016 hade jag som mål att ta mig till OS i Rio. Men går det bra nu så kan en dörr öppnas mot Tokyo, även om fyra år är en lång tid. Det viktigaste är att jag fortfarande tycker att det är kul.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Wiggle High5

Reportaget publicerades i Cykla 3/2017 som kom ut i maj.


Emilia Fahlin

Ålder: 28.
Bor: Örebro.
Klubb: Wiggle High5.
Meriter: Två OS-deltaganden. Tre SM-guld, 2008 i linje-lopp samt 2009 och 2010 i tempolopp. Seger i världscupen på hemmaplan i höstas.