Artikel

Maxida Märak: “Träningen har varit min frizon”

2018-03-03

Hon hatade idrotten i skolan. Nu är träningen hennes frizon. Möt artisten och skådespelaren Maxida Märak.
    – Det är lite skrämmande hur lite vi rör oss i vårt vardagliga liv i dag, säger hon.

Inom bara några få år har Maxida Märak gått från ingenstans till de stora scenerna. Sedan det stora genombrottet i SVT:s dokumentärserie Sapmi Sisters år 2015 har hon inte bara varit den kanske största frontfiguren för samerörelsens framfart. Hon har dessutom fått leda Grammisgalan, både producerat och släppt storsäljande musik samt sommarpratat. Nu i höstas var hon även hyllad gäst i säsongspremiären av succéprogrammet Jills veranda.
    – Det kunde jag aldrig tro när jag satt i ett hus i Jokkmokk för bara några år sedan, fast i en destruktiv relation, med noll förutsättningar och lägsta föräldrapenningen. Men jag gjorde ett val och uppenbarligen besitter jag någon form av talang, säger Maxida.

Resan har gått snabbt och nu försöker hon leva i nuet så mycket det bara går.
    – Jag försöker ofta påminna mig om var jag är just nu. Det är lätt att man hoppar fram i tiden. Särskilt som det har gått ganska fort fram karriärmässigt.

Hösten 2017 var intensiv för Maxida Märak. Ett hektiskt schema med singelsläpp, producerande av musik och resande innebar att kroppen till slut sa ifrån.
    – Träningen har varit min frizon och jag gillar att bygga muskler. Men så kom jag in i en period där jag fick stresspåslag och en kroppschock. Det var för mycket jobb, så den intensiva träningen fick stå åt sidan.

Träning har annars varit en stor del av hennes liv.
    – Jag är en kampsportsunge kan man säga. Hatade idrotten i skolan, det var nog för att fokus lades på bollsporter och jag var typ den enda som inte hade hållit på med det. Sedan började jag bli mer och mer intresserad av träning i tonåren och nu har jag tränat på hög nivå – intensitetsmässigt – i 15 år.

Styrketräning varvas med kampsport och konditionsträning. Maxida Märak börjar gärna dagen med en tur på cykeln.
    – Jag älskar att cykla. Jag cyklade visserligen en del när jag bodde i Jokkmokk också, men då tänkte jag inte så mycket på det. Det var när jag bosatte mig i Stockholm som jag verkligen hittade intresset, säger hon.
    – Det är superbra att ta sig fram med cykeln i staden, det går så mycket snabbare än med andra transportmedel.

Men det är inte bara för pendling hon använder hojen. Det är också ett trivsamt träningshjälpmedel. Hon cyklar gärna med mountainbiken ute i skogen, drömmer om en BMX och längtar efter sin stulna fixie.
    – Jag vet inte hur jag ska förvara mina cyklar längre. När jag blev av min fixie var jag riktigt ledsen. Jag hade beställt delar från både Kina och USA, och det var ett heltidsjobb att få till den som jag ville, säger Maxida.

Det var inte den enda gången hon har blivit berövad på sina ”ögonstenar”. I höstas var det dags igen.
    – Trots att den hade försäkringslås och var fastlåst med en bautastång. Men de lyckades bryta upp vägräcket och gräva upp en lyktstolpe.

Vad nästa cykel blir för typ vet hon inte än. Många alternativ verkar i alla fall finnas, efter goda erfarenheter genom åren.
    – Fixien gillade jag. Den var så lätt, så man kunde bära den om man hade behov av det. Den är snabb som fasen och en bra träningscykel, just för att den inte har några växlar. Men nu är jag lite inne på en BMX, bara för att de är så feta. Sedan gillade jag att köra i skogen med min MTB som jag hade, det som störde mig med den var att den inte såg så cool ut. Sportig, men ocool.

Elcykeln är en annan cykelvariant som hon hyllar.
    – Det är en skitbra sak som kan få fler att röra på sig. Det är lite skrämmande hur lite vi rör oss i vårt vardagliga liv i dag. Det hade varit bra om alla hade en rutin att ta en runda på cykeln varje dag.

Maxida Märak beskriver sig som en ensamvarg och hon cyklar gärna på egen hand.
    – Jag har ett stort behov av att vara i fred. Ofta sitter jag i väldigt mycket möten, då behöver jag ibland stänga av och bara tänka.

På scenen är det annorlunda. Där omger hon sig gärna av stor publik. Något hon får göra under våren, då nya spelningar är inplanerade.
    Tittar man längre fram vill hon gärna fortsätta variera sitt arbete, med allt ifrån att spela och producera musik till skådespeleri.
    – Jag tycker att jag får göra så mycket roligt hela tiden. Jag älskar att spela live och jag tycker det är skitroligt att göra tv. Jag längtar också tillbaka till teaterscenen ganska mycket.

Finns det något drömprojekt?
– Det jag önskar mig mest av framtiden är väl att jag lyckas förvalta det jag har gjort nu, att jag har koll på mitt namn och väljer rätt uppdrag. Det är lätt för vissa att hoppa på allt. Sedan är det klart att det är ett mål att bli ekonomiskt oberoende, få mer resurser och starta projekt utan att vara beroende av andra.  

Text: Pierre Henriksson
Foto: Maria Östlin


Maxida Märak

Ålder: 29.
Bor: Hammarby Sjöstad.
Yrke: Artist och producent.
Familj: ”Min dotter NikeSunna.”
Intressen: ”Mitt yrke är mitt intresse.”
Dold talang: ”Jag är en jävel på att bugga. Sen är jag illustratör också.”

Maxida Märak är en svensk-samisk musiker, skådespelare och människorättsaktivist. Hon slog igenom stort när hon deltog i tv-programmet Sapmi Sisters på SVT 2015, tillsammans med sin syster Mimie. En dokumentärserie som handlade om Jokkmokk-systrarna och deras kamp för samernas rätt i samhället.
Sedan dess är hennes meritlista imponerande.  Hon har släppt egenproducerad musik, producerat åt andra, sommarpratat, lett Grammisgalan och skådespelat i bland annat Midnattssol och Glada hälsningar från Missångerträsk.