Fotbollssupportern Måns Linge med cykeln över huvudet efter att ha nått Örebro. "Det var en svårslagen känsla att rulla in vid arenan och lyfta cykeln över huvudet och konstatera att jag gjorde det!"
Fotbollssupportern Måns Linge med sin racer Fotbollssupportern Måns Linge halvvägs till slutdestinationen.
Artikel

Måns infriade sitt löfte – cyklade 340 kilometer

2021-04-21

För några veckor sedan berättade vi om fotbollssupportern Måns Linge som i affekt lovat att cykla till Kalmar FF:s första bortamatch om laget lyckades hålla sig kvar i den högsta serien.
    I helgen infriade han löftet – och cyklade 340 kilometer. Längre än någonsin förr.
– Det bästa  var att komma fram, säger han.

Efter hård träning och lång förberedelse var det dags för fotbollssupportern Måns Linge att infria sitt löfte från vadet i höstas – att cykla från Kalmar till Örebro. Bakgrunden lyder att Måns aldrig har cyklat längre än ett fåtal mil. Nu handlade löftet om att cykla 34 mil.

Hur gick resan?
– Överlag gick resan bra. Det var tufft mentalt då jag hade motvind hela resan, men samtidigt kände jag mig fräsch i kroppen och var övertygad över att jag skulle lyckas ta mig fram. Det var också skönt att jag slapp punktering och liknande tråkigheter. Följebilen var verkligen guld värd att ha med sig som en trygghet och service.

Vilken var den bästa upplevelsen under cykelturen?
– Att komma fram. Det kanske är ett tråkigt svar men när det bara återstod 4–5 mil av sista etappen och jag började inse att jag verkligen skulle fixa det kändes det otroligt bra. De sista milen flög jag fram på cykeln med ett leende på läpparna. Det var en svårslagen känsla att rulla in vid arenan och lyfta cykeln över huvudet och konstatera att jag gjorde det!

Den värsta upplevelsen under cykelturen?
– I cirka en mil var jag tvungen att cykla på en 2+1-väg och då var det ett tillfälle i en nedförsbacke då jag nådde min högsta hastighet under resan blev omkörd av en timmerlastbil med släpp. Det var riktigt läskigt, cykeln vobblade som bara den och jag hade nog inte ens en halvmeter att balansera cykeln på i vägrenen. Som tur är var de flesta bilar och lastbilar i övrigt mer respektfulla och sänkte hastigheten när de passerade mig.

Hur är din uppfattning om landsvägscykling nu kontra innan löftet?
– Jag tror att jag har liknande uppfattning som innan. Jag har en del vänner som berättat om hur härligt det kan vara, men jag hade nog lite otur med min resa eftersom jag hade motvind i princip hela tiden. Jag fick verkligen inte en enda meter gratis, vilket stundtals var tufft mentalt. Men jag fick dock möjlighet att njuta av landskapet och omgivningen längs vägen.

Vad tar du med dig efter de här dagarna?
– Jag är stolt över mig själv att jag faktiskt höll mitt löfte och genomförde det. Om man tror på sig själv och verkligen vill genomföra något så klarar man väldigt mycket.

Vågar du lova samma sak i år?
– Haha, jag är stolt och glad över att jag genomförde cyklingen. Men nej, jag kommer inte lova att göra det igen.

Vad tycker om Kalmar FFs säsongsinledning?
– Efter en tuff försäsong så har det varit en positiv start i Allsvenskan. Matchen som jag cyklade till och fick se på arenan är i mina ögon en av de bästa matcher laget har gjort på väldigt länge. Det var skönt att få kröna cykelturen men en seger!

Text: Josef Sankell
Foto: Privat

Måns Linge

Ålder: 28.
Bor: Kalmar.
Familj: Fru och dotter.
Yrke: Lokalpolitiker.
Dold talang: Kortspelet ”Chicago”.