Måns Linge
Artikel

Fotbollssupportern Måns står vid sitt ord – ska cykla 40 mil

2021-04-07

I april ska fotbollssupportern Måns Linge infria det löfte han gav på sociala medier i höstas. Om laget i hans hjärta lyckades hålla sig kvar i Allsvenskan, skulle han cykla till deras första bortamatch  – och så blev det. Nästa vecka bär det av.

I förra årets upplaga av fotbollsallsvenskan hade Kalmar FF en tuff säsong. Bottenprestationerna avlöste varandra och till slut tröttnade supportern Måns Linge så pass mycket att han gav ett vågat löfte på sina sociala medier: ”Klarar vi oss kvar lovar jag att cykla till första bortamatchen!”.
    – Det är liksom något man bara vräker ur sig. Den skrevs i affekt, säger Måns.
    Kalmar slutade sedermera på en negativ kvalplats där två nervkittlande matcher mot Jönköpings Södra väntade.

Fanns det en personlig förhoppning om att Kalmar skulle förlora i kvalet på grund av ditt löfte?
Aldrig. Det fanns bara inte. Jag är mer belåten med att få infria det här löftet än om mitt lag åkt ur allsvenskan.

Kalmar gjorde inte sina fans besvikna och såg till att stanna kvar i Allsvenskan. Det blev två stabila segrar i kvalmatcherna och Måns förstod direkt vad som väntade – en lång cykeltur. Med maximal otur hade lotten kunnat hamna på Östersund som första bortamatch. Då hade en cykelresa på mer än 90 mil väntat.
    – Det hade såklart varit en rejäl utmaning, men eftersom jag är politiker hade jag varit tvungen att stå vid mitt ord, säger han.

Noll bakgrund inom cykling

Det blir ingen mardrömsresa till Östersund. Visserligen är måndagens hemmapremiär mot det jämtländska laget, medan lotten på första bortamatchen i stället föll på nykomlingen Degerfors. Därmed väntar en cykeltur på nästan 40 mil under nästa vecka för att komma fram till matchen som spelas söndagen den 18 april.
    – Det är ändå tacksamt. Dessutom är det en nykomling som är anrik och har mycket historia.
    Trots belåtenheten över att resan blir till Degerfors finns det ändå ett par hinder för Måns att ta itu med. Ett handlar om den bristande erfarenheten på sadeln.
    – Jag måste erkänna att jag är ute på riktigt djupt vatten. Jag har noll bakgrund inom cykling.

Tränat hårt – men inte så mycket cykel

Måns har ändå tagit löftet på allvar och börjat träna hårt. Han försöker hålla det till fyra pass i veckan. Men en av de viktigaste detaljerna i träningen har inte fallit på plats ännu.
    – Hittills har jag bara tränat på en spinningcykel. Det kanske inte är optimalt, men vädret har inte riktigt accepterat träning utomhus än.
    Med knappt två veckor kvar till 40 mils cykling har Måns aldrig cyklat längre än en mil utomhus och han har heller inte testat cykeln som ska ta honom till Degerfors.

Erbjöds en sponsrad cykel

Eftersom Måns är lokalpolitiker i sin hemstad Kalmar har löftet uppmärksammats lite extra. Lokalmedierna och folk i Kalmar har snappat upp händelsen, vilket har mynnat ut i en sponsrad cykel.
    – En lokal cykeluthyrningsfirma hörde av sig samma dag som Kalmar klarade sig kvar och erbjöd en cykel. De föreslog en touringcykel, men vi får se vilken det blir. Jag har inte testat ännu, medger han.

Facebooksidan ”Cykla Med Hjärtat”

Genom Facebooksidan ”Cykla Med Hjärtat” får publiken möjlighet att följa resan. Där kan man följa Måns träning, men också bidra till den goda gärning han har valt att göra kring cykelturen.
    – Där kan man följa helheten kring resan. Dessutom hjälper jag Kalmar FF med välgörenhetsarbete och samlar in pengar under resan, säger han.
    Planen är att Måns Linge tillsammans med en följebil ska ta sig från Kalmar till Degerfors på tre dagar. Hur det går återstå att se…

Text: Josef Sankell
Foto: Privat

Måns Linge

Ålder: 28.
Bor: Kalmar.
Familj: Fru och dotter.
Yrke: Lokalpolitiker.
Dold talang: Kortspelet ”Chicago”.