Artikel

Många nöjda cyklister i årets Tjejvättern

2017-06-10

De skulle göra en tjejklassiker tillsammans. Men när Jenny Sjöström och Sanna Dusak gick i mål i Tjejvättern på lördagen, var det utan svägerskan och bästa vännen Julia som gick bort i cancer i februari.
– Vi lovade Julia att göra klart klassikern för henne. Jag har tänkt mycket på henne där ute i dag, berättar Jenny Sjöström.

Det var gott om trötta ben och jublande armar i målområdet för årets Tjejvättern som kördes på lördagen. 4 562 cyklister kom till start och de fick bra cykelväder med lagom temperatur, relativt svag vind och bara enstaka regnskurar. Hela 4 542 cyklister tog sig runt alla tio milen, bara 20 bröt loppet.
– Allt har gått väldigt bra utan några större incidenter, säger arrangemangschef Sven Montelius. Och när solen sprack upp på eftermiddagen blev det en magisk målgång för tjejerna.

Två av de drygt 4 500 cyklister som tog sig i mål i årets Tjejvättern var Jenny Sjöström från Olofström och Sanna Dusak från Sölvesborg. Jenny och Sanna är mitt uppe i att göra en tjejklassiker, och trots lite träning och onda knän var det aldrig någon tvekan om att de skulle fullfölja loppet. Deras klassiker är nämligen ett löfte till svägerskan och bästa vännen Julia, som gick bort i cancer i februari.
– Vi sprang Lidingöloppet tillsammans, men Julia hann inte köra Tjejvasan. Det var hennes dröm att vi skulle göra klart klassikern för henne, berättar Jenny Sjöström, och det känns jättebra att vara i mål. Jag har tänkt mycket på Julia i dag.

En annan nöjd cyklist i målet var Annika Johansson från Mjölby. Hon har kört varje Tjejvättern sedan starten och gjorde därmed sitt 27:e lopp på lördagen.
– Det blir som ett gift, säger hon och skrattar. Det går ju inte att sluta när man har kört alla lopp. Jag har haft ett bra lopp i dag. Jag har haft trassel med en vad och inte kunnat träna på sex veckor, men det gick fint ändå.

Antalet startande i Tjejvättern var i år mindre än förra året, och en förklaring är förmodligen den kalla våren som inte har lockat till cykelträning. Vätternrundans vd Gunilla Brynell-Johansson, som själv var en av dem som cyklade Tjejvättern, tror också att den senaste veckans väderprognoser har spelat in.
– Det har varit riktigt tråkiga prognoser i veckan, som har pekat på mycket regn. Det har gjort att många anmälda inte har kommit till start och att direktanmälningarna har blivit färre. Tjejerna har ju också två lopp att välja på den här helgen och anmälningarna till Halvvättern har ökat. Så några kanske har valt det loppet i stället.
– Men jag är oerhört glad att det blev ett så bra lopp i dag. Det har varit en härlig stämning ute på banan och vädret har varit kanonbra. Tjejvättern är ett kul lopp, där alla har en plats oavsett målsättning. Många cyklar tillsammans som en kul grej, men en hel del åkare satsar hårt för att ta sig runt på bra tider. Det är charmen med det här loppet.