Som före detta elitcyklist vet Fredrik Strid vad som krävs för att nå toppskiktet. I dag är han aktiv inom Nordic Sports Academy och brinner för att belysa pyskisk ohälsa. Här är han tillsammans med deltagare i Sweden Cycling Academy på Rhodos. Som före detta elitcyklist vet Fredrik Strid vad som krävs för att nå toppskiktet. I dag är han aktiv inom Nordic Sports Academy och brinner för att belysa pyskisk ohälsa. Här är han tillsammans med deltagare i Sweden Cycling Academy på Rhodos.
Fredrik Strid tillsammans med cykelteamet Memil Procycling under ett lopp i Kina. Ett team som blev ett av Sveriges mest framgångsrika lag utomlands. Fredrik Strid tillsammans med cykelteamet Memil Procycling under ett lopp i Kina. Ett team som blev ett av Sveriges mest framgångsrika lag utomlands.
Nordic Sports Academy är en ideell förening som består av två sektioner, en för cykel och en för E-sport. Föreningen har arbetat aktivt med Fontänhuset i Båstad som riktar sig till människor som har upplevt psykisk ohälsa. Nordic Sports Academy är en ideell förening som består av två sektioner, en för cykel och en för E-sport. Föreningen har arbetat aktivt med Fontänhuset i Båstad som riktar sig till människor som har upplevt psykisk ohälsa.
Artikel

”Livet är inte spikrakt – man måste få lov att göra bort sig”

2023-04-24

Det är själva resan mot målet som ska vara det stora äventyret.
    Och att få göra den resan tillsammans med likasinnade är grundtanken i idrottsföreningen Nordic Sports Academy som vill belysa psykisk ohälsa.
    Målet är att genomföra ett av Vätternrundans lopp 2024.
   – Jag tror mycket på gemenskap. Genom att vara sedd och få support blir det mycket lättare att genomföra uppgiften, säger Fredrik Strid på NSA.

Som före detta cyklist vet Fredrik vad som krävs för att nå toppskiktet. På meritlistan finns bland annat både silver och brons från EM i duathlon samt en fjärdeplats på VM.
    I dag är Fredrik aktiv inom Nordic Sports Academy med syftet att lotsa ut cykeltalanger internationellt. Allt började med Memil Procycling för sex år sedan, ett team som blev ett av Sveriges mest framgångsrika lag utomlands. Allt gick bra fram till 2019, sedan kom pandemin och stoppade allt.
    – Vi vill självklart tillbaka till toppen, men det krävs mycket arbete. I dag har vi 4–5 elitåkare som tävlar internationellt, säger Fredrik.

Jenny Rissveds öppnade dörren

Men bakom framgångarna har Fredrik även sett baksidorna. Hur cyklister har pressat sig själva för att behålla platsen i det översta skiktet. Psykisk ohälsa är något som han har jobbat med i laget som ett stöd och som han själv saknade under sin aktiva karriär. En sjukdomsbild som ofta inte syns utanpå, utan i stället tär och gnager inuti.
    – Jenny Rissveds öppnade dörren när hon pratade om sin depression och hur viktigt det är att få support och stöd för att kunna komma tillbaka. Många kliver över en gräns även om det inte syns utåt, säger Fredrik.
    – Livet är inte spikrakt – man måste få lov att göra bort sig. Det är av misstagen som man lär sig. Cykling är en extrem lagsport, men utan laget är du ingenting även om du är den starkaste cyklisten i teamet.

Fredrik Strid och hans tävlingsteam brinner för att belysa den psykiska ohälsan. Något som NSA har arbetat aktivt tillsammans med Fontänhuset i Båstad  i sju år.
    Det är här som Vätternrundan kommer in i bilden. Med start i maj kommer NSA, tillsammans med Fontänhuset, att starta en programserie med tolv inlägg på sociala medier för att upplysa om psykisk ohälsa. Serien ska även påvisa vikten av  fysisk aktivitet, målsättning och kamratskap.
   
– Lanseringen blir på ett lite annorlunda sätt. Vårt utvecklingslag kommer att bära med sig nallebjörnar när de cyklar. I november kommer de att se slitna ut och det ska symbolisera sjukdomsbilden.
    – Projektet behöver sponsring  och här spelar björnarna en viktig roll. De ska auktioneras ut och överskottet kommer att betala loppet som vi ska genomföra under Cykelveckan. Jag tror inte att det kommer täcka allt, men det vore trevligt om det kunde göra det.

Vill locka till gemensam träning

Tillsammans med Fontänhuset i Båstad hoppas NSA kunna locka deras medlemmar att gemensamt träna inför loppet 2024. Vilket det blir är inte klart än, det kommer gruppen gemensamt att besluta i november.
    – Det handlar om så mycket mer än bara cykelträning. Jag tror på att en grupp som sporrar och pushar varandra kan genomföra loppet. Oavsett om du har varit eller är sjukskriven, säger Fredrik.

Deltagarna till loppet kommer att rekryteras i oktober. och därefter väntar gemensamma träningspass  fram till första tramptaget på startplatsen i Motala.  Och allt kommer att dokumenteras och kommuniceras på sociala medier.
    – Vår förhoppning är vårt samarbete med Fontänhuset ska locka deltagare till teamet, men alla är välkomna. Det viktiga är att träffas.
    –  Det stora målet för gruppen är att genomföra loppet. Det finns inga tidskrav med i bilden.

Om allt faller på plats hoppas Fredrik att nästa års lopp tillsammans blir det första av flera.
    – Vårt mål är att attrahera så många personer som möjligt och samtidigt belysa sjukdomen. Och allting startar nu, säger Fredrik.
    – Och det behöver inte vara lokalt  baserat. Psykisk ohälsa finns över hela landet.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat

Fontänhusen

Fontänhusen är inte vinstdrivande och riktar sig till personer som upplever, eller har upplevt, psykisk ohälsa. Fontänhusmodellen och deras 37 internationella riktlinjer går ut på att driva ett klubbhus med en psykosocial, arbetsinriktad rehabilitering. Fokus ligger på det friska och det som fungerar hos varje medlem.

Medlemmar deltar frivilligt i den arbetsinriktade dagen som erbjuder ett varierat utbud av meningsfulla arbetsuppgifter, men också sociala, kulturella och sportsliga aktiviteter.

Här kan du läsa mer om Fontänhusen:  www.sverigesfontanhus.se

Nordic Sports Academy

Är en ideell förening som består av två sektioner, en för cykel och en för E-sport. I och med pandemin och restriktionerna som följde inleddes en ny väg för cykelsporten då E-sportplattformer öppnades. Trots restriktioner kunde medlemmarna därmed träffas, träna och tävla tillsammans via virtuella banor. Gemenskapen och tillhörigheten kunde fortsätta trots att vi inte kunde träffas fysiskt. Med detta har föreningen också skapat en Discord Community och även tagit steget in i E-sporten.

Läs mer om Nordic Sports Academy här:  https://www.nsacademy.se