Artikel

Leksandsrundan – Dalarnas egen cykelvecka

2016-07-01

Förbi sjöar, ängar, majstänger och röda stugor. Cykelveckan i Leksand bjuder på rundor i klassisk dalanatur. I år arrangeras loppet för fjärde året.
– Vi vill skapa cykelglädje och främja sporten, säger Erica Sterner, en av arrangörerna.

Fyra kvällsrundor (åt öst, väst, syd respektive norr) på 3–4,5 mil med utgångspunkt från centrala Leksand, ett 13-milslopp, ett på drygt halva sträckan samt ett varvlopp för barnen. Sju lopp på sex dagar gör vecka 32 till Dalarnas egen cykelvecka. Inte minst med tanke på att även Cykelvasan går av stapeln då (13 augusti, då Leksandsrundan har uppehåll) – liksom Finnmarksturen (6–7 augusti).
– Så är man cykelintresserad kan man stationera sig i Dalarna den här perioden, säger Erica Sterner och skrattar.

Erica har varit med i arrangörsteamet sedan 2014, när Leksandsrundan skulle ta nästa kliv efter det positiva gensvaret under debutåret.
– Min kollega Bodil Wilén hade börjat cykla när hon tränade inför Vätternrundan. Sedan fick hon en crazy idé och skapade ett Facebook-evenemang där hon bjöd in till fyra testlopp i byarna kring Leksand. Och det dök upp mycket folk, så året efter hakade jag på, säger Erica Sterner.

Då ökade deltagarantalet ytterligare, samtidigt som man införde den långa turen som ett testlopp.
– Vi ville ha något för elitmotionären, så vi band ihop alla fyra kvällsturer till en 13-milsrunda och alla 50 platser gick åt direkt.

Succén var ett faktum och Leksandsrundan130 blev en bestående del av arrangemanget. I det loppet, som avslutar cykelveckan, samt Leksandsrundan70 är det tidtagning till skillnad från de övriga loppen.

Samma år, 2014, inledde teamet ett samarbete med cykelklubben Brudpiga RK som nu står som arrangör för evenemanget. I år har de även infört ett lopp på drygt 70 kilometer och förhoppningen är att få ihop 1 300 starter fördelat på de sju loppen. En siffra som de både hoppas och tror ska öka kraftigt under de kommande åren.
– Målsättningen är att vi ska ha 10 000 startande år 2020. Men framför allt vill vi skapa en fantastisk cykelvecka och glädje för cykelsporten. Det ska vara tryggt och säkert på en rolig bana, säger Erica Sterner.

Under loppen cyklar man genom 50 av Leksands kommun 90 byar. I varje kvällstur ingår det dessutom fika efter ungefär halva sträckan, något som bystugeföreningarna hjälper till med.
– Vi samarbetar med bystugeföreningarna, som bakar och ställer upp för oss. Det är kul att få ge tillbaka och se till att föreningarna får lyfta upp och visa sin by. Det är viktigt för oss att få vara med och bidra till att byarna kan fortleva och finnas kvar.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Leksandsrundan


Leksandsrundan

Startades 2013 på ett initiativ av Bodil Wilén. Året efter anslöt Erica Sterner. Sedan 2015 arrangeras evenemanget i samarbete med cykelklubben Brudpiga RK.

Cykelveckan består av sju lopp under sex dagar:

  • Leksandsrundan: Fyra kvällsrundor (30–45 kilometer) åt vardera väderstreck. Ingen tidtagning.
  • Posttrampet for kids: En varvbana på 500 meter.
  • Halfta – Leksandsrundan70: Genom de östra och norra delarna av Leksandsrundan, 72 kilometer. Tidtagning.
  • Leksandsrundan130: En sammanfogning av samtliga ”korta” Leksandsrundor, 130 kilometer. Tidtagning.

Leksandsrundan 2016 arrangeras mellan 8 och 14 augusti.

Läs mer på www.leksandsrundan.se.