Artikel

Länge leve cykeln!

2018-05-12

Tårta, cykelvård och kompisturer. I dag, den 12 maj, firas Cykelns dag med pompa och ståt över hela landet. Cykla.se har hört sig för hur några cykelprofiler väljer att hedra cykeln under dess alldeles egen dag.

Cykelns dag är en rikstäckande manifestation grundad av Cykelbranschen. Syftet är att cykeln ska framhållas som ett roligt, miljövänligt och hälsosamt transportmedel som passar alla. Nedan kan du läsa hur tre cykelprofiler väljer att fira den stora dagen.

Frågor:
1. Hur firar du Cykelns dag?
2. Vad tycker du om att cykeln har en egen dag i kalendern?

    Cykelkatten, Katja Fedorova

Katja Cykelkatten Fedorova, bloggerska och inbiten cyklist.
–Jag kommer att hylla cykel lite extra på min blogg, Cykelkatten.cc, och ge min kära mountainbike lite extra vård.

–Det är fantastiskt och borde helt klart uppmärksammas mer – varför inte genom att cyklarna skulle tillåtas tas med på våra tåg på prov just den dagen? Så att fler kan ta sig dit de vill ihop med sin bästa vän.

Roger Sjöberg, Vätternrundanexpert

Roger Sjöberg, Vätternrundanexpert med över 40 rundor på cv:t.
– Cykelns dag firar jag tillsammans med mina cykelkompisar med en tur till fiket i Väderstad, vårt favoritfik på våra turer!

– Cykeln får en allt större roll i vårt samhälle både som ett i stan snabbt och miljövänligt transportmedel och som ett underbart och socialt motionssätt. Jag hoppas att de som planerar hur våra vägar och samhällen ska se ut i framtiden tar sig en extra funderare på Cykelns dag! Kanske skulle firas ihop med en bilfri dag?

Andreas Andersson, Vätternrundan

Andreas Andersson, marknadskoordinator Vätternrundan.
– Den kommer faktiskt att firas med tårta, eftersom det är så lyckosamt att Cykelns dag sammanfaller med min dotters 3-årskalas! Dessutom blir det en tur på racerhojen föra att köpa färskt bröd på morgonkvisten.

– Det är fantastiskt. Men ännu bättre vore det om cykeln fick en egen dag i veckan, då så många som möjligt i så stor utsträckning som möjligt transporterade sig med cykeln istället för bilen. Bättre för hälsan och bättre för miljön!