Tatjana Boric-Persson är projektledare för Cykelns dag och ser fram emot årets alla aktiviteter runt om i landet. Hon själv befinner sig i Malmö, där hon deltar i en cykelparad. Tatjana Boric-Persson är projektledare för Cykelns dag och ser fram emot årets alla aktiviteter runt om i landet. Hon själv befinner sig i Malmö, där hon bland annat deltar i en cykelparad.
Syftet med cykelns dag är att sprida cykelglädje och lyfta cykelns alla fördelar. Syftet med cykelns dag är att sprida cykelglädje och lyfta cykelns alla fördelar.
Artikel

Dags att fira Cykelns dag – blir det världsrekord igen?

2023-06-02

Lördagen den 3 juni är det dags att fira cykelns dag igen. Och precis som för två år sedan laddar arrangörerna för världsrekord. Men framför allt ska en av världens bästa uppfinningar hyllas.
    – Det är en dag av cykelglädje, säger Tatjana Boric-Persson.

Hon är projektledare på Cykelfrämjandet, som tillsammans branschorganisationen Svensk Cykling arrangerar dagen i Sverige. Samtidigt är det också många andra aktörer runt om i landet som uppmärksammar den på olika sätt. Alltifrån cykelbingo och historiska cykelturer till auktioner.
    – Målet är att cykelns dag ska bli en lika självklar temadag som exempelvis mors dag eller kanelbullens dag. Helt enkelt för att hylla cykeln och lyfta alla fördelar för miljö, folkhälsa, jämställdhet och demokrati, säger Tatjana Boric-Persson.
   
– Att cykla är ett väldigt billigt och effektivt sätt att nå såväl klimat- som hälsomål.

Cykelns dag ska sätta världsrekord – igen

Tatjana kommer själv att tillbringa lördagen i Malmö där hon är med och styr upp Kidical mass. Det är en barnvänlig cykelparad, för alla som vill ha en grönare och barnvänligare stad.
    – Jag har deltagit i några cykelmanifestationer tidigare och det är så häftigt att uppleva. Att cykla i grupp på det sättet ger så mycket kärlek. Alla plingar och är glada. Det är också det som vi vill förmedla och sprida – cykelglädjen, säger hon.
    – Det är bara att säga ja till livet, och ja till cykeln.

År 2021 blev det ett rejält lyft för cykelns dag, då det också sattes ett världsrekord i antalet insamlad cykeltid under en dag. Målet i år är att slå den siffran, 474 017 minuter. Registreringen, som görs på cykelnsdag.se, är tillgänglig från klockan 8 på lördagen till lunch på söndag.
    – Sedan en dryg månad tillbaka har vi uppmanat kommuner, regioner, organisationer och skolor runt om i landet att uppmärksamma dagen. Och vi har fått väldigt bra respons. Det ska bli jättespännande att se om vi kan slå det nu…
    – För att sporra lite extra har alla som registrerar sin cyklade tid möjlighet att vinna alltifrån en ny cykel till hjälmar och presentkort.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Katarina Fagerström

Cykelns dag (World Bicycle Day)

Firas varje år den 3 juni över hela världen, på inrådan från FN. Syftet är att visa på den nytta som cykeln har för hälsan, klimatet och ekonomin.

I Sverige arrangeras dagen av Svensk Cykling och Cykelfrämjandet. Tillsammans har de olika initiativ runt om i landet, samtidigt som organisationer, kommuner, företag och privatpersoner uppmuntras att på eget initiativ genomföra aktiviteter som uppmärksammar cykelns möjligheter.