Artikel

Landsvägscykling i Trentino – tuffa branter och ’det ljuva livet’

2016-03-19

Italiens största sjö, alpina landskap och italiensk atmosfär. Provinsen Trentino är en klassisk destination för cyklister.
    Regionerna kring Garda- och Levicosjön har ett milt klimat och massor av tuffa stigningar. Det finns en anledning till att många professionella cyklister kommer hit för att träna.

Landsvägscykling vid norra Gardasjön

Vid norra Gardasjön är landsvägscykling lika typisk som en middag bestående av pizza och rött vin. Och för att vara ärliga, vem kan säga nej till Gardasjön – en djupblå sjö, berg med toppar på över 2 000 meters höjd, blommande citron- och olivträd samt en blandning av ett medelhavs- och bergsklimat.

Men landsvägscyklister hittar emellertid inte bara ett varierat landskap, utan även många olika och spännande turer. De mest populära går upp till Monte Baldo och Monte Bondone.

Om du bestämmer dig för att ta klättringen upp till Monte Baldo spelar det ingen roll på vilken sida av berget du börjar – det blir en stor utmaning oavsett.

Ett alternativ är att starta i Avio, en by som ligger på den östra sidan av berget. Fjällvägen, med ett hisnande landskap, leder genom en fin dal där trädbevuxna bergssidor hänger över vägen från båda sidorna.

På cirka tusen meters höjd tunnas skogslandskapet ut och med varje hårnålsböj blir panoramautsikterna alltmer fantastisk. Efter att ha nått den högsta punkten på turen och sedan åkt på en kort nedförslutning, får du verkligen lön för mödan – när du möter den otroliga, djupblå färgen i Gardasjön. Utsikten över Italiens största sjö och dess slående, steniga kust på andra sidan bidrar i högsta grad till att den här turen är en oförglömlig upplevelse som etsar sig fast i minnet.

Landsvägscykling vid Levicosjön

Bara lite längre norrut från Gardasjön ligger Levicosjön. Ett område som är särskilt älskat av människor som söker vila och avkoppling. I den närliggande spa-staden Levico Terme erbjuds sköna värmebehandlingar – perfekt efter en utmattande uppförsbacke. Och det finns det mer än tillräckligt av i dessa trakter. Många skarpa klättringar i Dolomiterna gör regionen till ett obestridligt eldorado för bergspassälskare.

Den mest häpnadsväckande turen – som alla cyklister bör testa – är Kaiserjägerstraße. Det är en smal väg som byggdes in i berget av infanteriregementet inom den gemensamma armén Österrike-Ungern Kaiserjäger under det första världskriget. Då användes den för att transportera material för konstruktion av fästningar som låg söder om vägen, vid gränsen mellan den österrikiska-ungerska monarkin och Italien.

Nu passar den perfekt som en fängslande cykelutmaning. Vägen slingrar sig upp för berget och är åtta kilometer lång. När du har nått slutet av turen har du kommit upp på 800 meters höjd. Men oroa dig inte – det är värt det. Där uppe får du nämligen en fantastisk utsikt över sjöarna Caldonazzo och Levico.

Läs mer

Är du sugen på att uppleva trakterna kring Garda- eller Levicosjön?
» Här kan du läsa mer om Roadbike Holidays och vad som finns att uppleva som landsvägscyklist i Italien, Österrike, Tyskland och Spanien.

Boka din semester vid Gardasjön här:
» AktivHotel SantaLucia Gardasjön

Boka din semester vid Levicosjön här:
» Sport & Wellness Hotel Cristallo Levicosjön