Den 11 februari är det vintercyklingens dag. Men Abloc tjuvstartade lite redan för några veckor sedan när de arrangerade Winter Challenge. Den 11 februari är det vintercyklingens dag. Men Abloc tjuvstartade lite redan för några veckor sedan när de arrangerade Winter Challenge.
40 cyklister uppdelat på två grupper cyklade runt på det Småländska höglandet den 22 januari. 40 cyklister uppdelat på två grupper cyklade runt på det Småländska höglandet under årets Abloc Winter Challenge den 22 januari.
Det var onekligen en vinterutmaning som cyklisterna hade gett sig in på. Som lägst var temperaturen nere på 11–12 minusgrader. Det var onekligen en vinterutmaning som cyklisterna hade gett sig in på. Som lägst var temperaturen nere på 11–12 minusgrader.
Cyklisterna höll i gång från tidig morgon till sen kväll, vilket innebar en hel del cykeltid i mörker. Cyklisterna höll i gång från tidig morgon till sen kväll, vilket innebar en hel del cykeltid i mörker.
Artikel

Kyligt Abloc Winter Challenge skapade nya relationer

2022-02-11

I dag, den 11 februari, är det vintercyklingens dag.
    Men redan för några veckor sedan tjuvstartade Abloc firandet när de arrangerade Winter Challenge.
    – Det blev lite kyligare än väntat, men det är en del av charmen. Det här evenemanget visar verkligen att det går att cykla året om, säger Anton Persson, från Abloc.

Andra fredagen i februari varje år uppmuntras det lite extra att ta ut hojen. Då äger det internationella initiativet Winter bike to work day rum, som sedan ett par år tillbaka också har fått fäste i Sverige. Ett land som är ett av föregångsländerna att cykla under vintermånaderna. År 2020 hade Uppsala kommun flest invånare som registrerade cykelresor under vintercyklings dag – av alla städer i hela världen.

Anton Persson är en av dem som verkligen gillar att cykla på vintern. Han är en del av Abloc som årligen arrangerar Winter Challenge, som i år ägde rum i slutet av januari. Ett lopp som sträcker sig över 315 kilometer – med start och mål i Jönköping.
    – Det är ett superkul event att genomföra. Att se glädjen när folk kommer i mål och inser att de har klarat av det är fantastiskt. Liksom alla nya relationer som uppstår under dagen mellan folk som varken har cyklat tillsammans eller i vissa fall träffats tidigare, säger han.

Temperaturen var nere på minus 11–12

I år blev det dessutom en ännu större utmaning än vanligt. När cyklisterna nådde det Småländska höglandet var temperaturen nere på 11–12 minusgrader.
    – Det är kallt att cykla i sådan temperatur så klart, men bara man har rätt kläder på sig är det inga större problem. Den stora risken är att man tar på sig för mycket och därmed blir svettig, säger Anton Persson och fortsätter:
   
– Det var ett gäng riktigt frusna deltagare som stannade för det första fikastoppet klockan 7 på morgonen. Men det var också väldigt häftigt. Helt mörkt och man såg solen börja gå upp. Samtidigt stod cyklisterna, spända och förväntansfulla, längs en väg på en grusplan mitt ute i skogen och det blev ett enda stort kondensmoln när de andades ut. Det var en riktig vinterutmaning i år helt enkelt.

Siktar på fler deltagare nästa år

Under årets Winter Challenge var Anton en del av teamet som servade de två grupperna om 20 cyklister som kom till start.
    – Det är lite av en logistisk utmaning. Vi hade exempelvis med oss 200 koppar kaffe. Men allt gick väldigt smidigt.

Abloc har arrangerat Winter Challenge varje år sedan 2015, med undantag av 2021 då det fick bli ett mindre event med anledning av pandemin. Restriktionerna medförde att det blev färre cyklister även i år. Nästa år hoppas arrangörerna att det blir betydligt fler som vill genomföra vintercyklingen.
    – Då vill vi verkligen köra med full styrka, med fler grupper och förhoppningsvis uppemot 150–200 cyklister. En ännu större manifestation som visar att man kan cykla året om.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Abloc/Chris Lanaway


Vill du få mer inspiration? Klicka här för att se en film från dagen.

Winter Bike to Work Day

Ett globalt initiativ som äger rum den andra fredagen i februari varje år. Det startades i Kanada år 2013 och ska uppmuntra cyklister till att cykla året om. År 2020 och 2021 arrangerade Svensk Cykling den svenska versionen Vintercyklingens dag med ekonomiskt stöd från Trafikverket. I år sker dock inga nationellt samordnade aktiviteter i Sverige.

Däremot arrangerar Cykelfrämjandet en Vintercyklingsvecka mellan 7 och 13 februari. Där kan man utmana sig själv och andra att cykla, med priser i potten.