Den 29 september stänger möjligheten till att anmäla sig som förbokad grupp till nästa års Vätternrundan 315. En möjlighet som Malmöklubben Cyklisten har använt sig av i uppemot 15 år.
– Det är ett smidigt sätt om man är en lite större grupp och vill starta tillsammans, säger Rickard Modigh, föreningens Vätternrundanansvarige.
Som förbokad grupp har man alltid garanterad startplats till Vätternrundan 315 och större möjlighet att få starta på sin favorittid. Dessutom ingår extra förmåner och erbjudanden längs vägen. Något som Rickard Modigh och den traditionstyngda Klubben Cyklisten uppskattar.
– Vi har omkring 20–30 personer som cyklar tillsammans och försöker få så mycket gemenskap som möjligt under helgen. Att anmäla sig som förbokad grupp är perfekt, säger Rickard Modigh.
En av Sveriges äldsta cykelklubbar
Föreningen, som fyllde 100 år i fjol, är en av Sveriges äldsta cykelklubbar. Snittåldern är strax över 50 och för många är det just Vätternrundan som är ett av de största målen under säsongen.
– Det är en fin runda, mycket folk och välorganiserat. Vi brukar dela in våra cyklister i två fartgrupper som alla startar samtidigt och kör tillsammans ned till Jönköping. Efter det stoppet pinnar de snabba på lite extra, säger Rickard.
Men viktigast av allt är sammanhållningen runt om.
– Vi hyr ett hus där vi umgås och har roligt tillsammans, äter gemensam frukost på morgonen och en god middag på kvällen. Det är en stor del av hela helgen.
Fyra olika grupper – någonting för alla
Förberedelserna inför loppet håller på året om. Från vinterns inomhuscykling, med tre pass i veckan i den egna träningslokalen, som startar i oktober till vårens turer utomhus. Liksom det årliga lägret på Hallandsåsen i maj.
– Från det att det är plus fem grader, så kör vi ute – mycket med Vätternrundan i fokus. Vi är organiserade i fyra ledarledda grupper; lugn, mellan, snabb och tävlingsgrupp. Det viktigaste är att alla ska kunna vara med.
Klubben Cyklisten har även sitt eget lopp – Husiesvängen – som går söndagen innan Vätternrundan varje år. Där kan deltagarna välja mellan 35, 80 eller 130 kilometer och loppet brukar vara ett perfekt tillfälle att toppa formen inför den nästkommande helgens stora utmaning.
Just motionscyklingen har blivit en stor del av föreningens verksamhet, men den anrika klubben ståtar också med fina meriter under dess långa livstid.
– Vi har haft väldigt duktiga cyklister som har tagit både SM- och NM-guld under åren. Bland annat klubbens genom tiderna bästa cyklist, Paula Wether, med 18 mästerskapsmedaljer – varav elva guld i såväl svenska som nordiska mästerskapen. Hon blev sedermera även utlandsproffs. Nu har vi omkring tio tävlingscyklister, i övrigt är det motionärer, säger Rickard Modigh.
Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat
Läs mer om Klubben Cyklisten här.