Artikel

Kinesiotejp – en effektiv rehabmetod

2016-10-17

På var och varannan idrottare ser man dem – de färgglada tejpbitarna. Men vad är det för något, och vad gör de för nytta? Cykla bestämde sig för att reda ut frågan tillsammans med Roine Carlsson, som har arbetat med kinesiotejp i omkring tio år.
– Det är en väldigt effektiv rehabiliteringsmetod, säger han.

Kinesiotejpen är, trots sitt namn, en japansk uppfinning. Den kom fram för ungefär 30 år sedan och syntes för de stora massorna för första gången under OS i Seoul 1988. Men det dröjde till mitten av 2000-talet som den började bli frekvent använd i Sverige, då den främst kom  in i landet via Tyskland genom svenska utlandsproffs i handboll.

Nu, tio år senare, är det inte bara elitidrottare som använder kinesiotejpen. Den har blivit allt vanligare bland motionärer och samtidigt är det numera en vanlig rehabiliteringsmetod på många vårdcentraler och rehabkliniker. Roine Carlsson är massageterapeut i grunden och upptäckte kinesiotejpen för drygt tio år sedan.
– Det var egentligen av en slump. Jag hade en kollega som bodde och arbetade utomlands som hade fått upp ögonen för kinesiotejpen. Jag provade på två av mina kunder och det fungerade klockrent, en riktig aha-upplevelse, säger han.

Därefter har Roine börjat importera tejpen och har under åren även utbildat flera tusen sjukgymnaster och terapeuter i tejptekniken. För det krävs att man tejpar på rätt sätt för att effekten ska bli maximal.
– Den är relativ enkel att använda. Men det är många små moment som gör att det blir bra. Missar man ett får man inte samma effekt. Men kan man få hjälp ett par gånger så går det ofta bra att göra det själv eller ta hjälp av någon, säger Roine Carlsson.

Men vad är då kinesiotejp? Jo, en stretchbar (kan stretcha upp till 1,5–1,6 gånger sin längd) bomullstejp som klistras på huden. Den lyfter huden och gör att lymfsystemet får bättre plats, vilket i sin tur leder till reducering av smärta och svullnad.
– Med smärtlindringen kan man utöka sin träning och därmed skapa cirkulation. Det handlar alltså om egenvård för att kunna sätta i gång med träningen igen om man har någon typ av smärta, säger Roine Carlsson, som dock berättar att det under de senaste åren även blivit vanligare i ett förebyggande syfte.
– Men då pratar vi om idrotter där passen är en till två timmar eller längre, där man redan vet om att man har jobbiga vader eller knän, exempelvis. Det finns en indikation på att tejpen har uppskattats även då, även om det inte är så underbyggt som användningen när det redan finns smärta. Där finns det 30 års erfarenhet, säger Roine Carlsson.

Kan det handla om placeboeffekt?
– Det är så klart svårt att påvisa. Men en produkt som används så mycket inom sjukvården är väl förankrad. Viss placeboeffekt finns där i hög grad, och huvudsaken är att man blir frisk.

Finns det några negativa sidor med tejpen?
– Vissa får utslag och det kan börja klia. Det är omkring 3–4 procent som inte tål antingen klistret eller färgen. Och man ska inte tejpa på alla, exempelvis personer med försvagad hud, inte heller över sår, acne eller psoriasis.
– Sedan är det inte alla som tycker att kinesiotejp fungerar, men det är å andra sidan ingen rehabiliteringsmetod som är hundraprocentig. Vi vet dock att den här är väldigt effektiv.

Till skillnad från många andra tejper, som enbart används vid aktiviteten, ska kinesiotejpen sitta på och ge effekt dygnet runt. Men max i fem dagar, råder Roine Carlsson.
– Sedan torkar klistret mot huden och tappar då förmågan att ge tillräckligt bra stretch. Har man den mer än fem dagar blir den också ganska äcklig, säger han.

Och det här med färgerna – det är endast en ren utseendegrej, menar Roine Carlsson.
– Det är ingen skillnad. De olika färgerna togs fram genom ett färgterapeutiskt tänk, där rött är värmande, blått kylande och svart energigivande bland annat. Sedan har vi i Sverige tagit det vidare, med andra färger som attraherar – men det är mest som en marknadsföringsdel.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Shutterstock


Kinesiotejp

En tejp som ger förändrad smärtbild och mildrar densamma. Den lyfter huden mikroskopiskt vilket gör att tryck och irritation tas bort från nervändor och smärtreceptorer vilket i sin tur gör att smärtan lindras.

Kinesiotejpen stärker och påskyndar även läkningsförmågan tack vare att trycket i lymfsystemet gradvis lättas och flödet därmed förbättras. Slaggprodukter försvinner också lättare liksom att blodcirkulationen förbättras.

Tejpen är elastisk, men kan bara stretchas i längdriktning.

Läs mer om kinesiotejp och tejpning på www.rehabtape.se.