Artikel

Australisk tejpvariant minskar belastningen

2016-10-18

Gammal hederlig coachtejp används för att stoppa musklernas rörelse.
Kinesiotejp för att få en lindrad smärtbild. Australiensaren Ryan Kendricks tyckte att det saknades något på marknaden och tog fram Dynamic tape. Sedan ett par år finns den också i Sverige.
– Den är mer elastisk vilket gör att man avlastar och stödjer muskler vid rörelse, säger sjukgymnasten Martin Berg.

Han arbetar på sjukgymnastkliniken Arena Fysio i Helsingborg och fick upp ögonen för Dynamic tape för drygt två år sedan.
– Jag tyckte direkt att den var jättespännande. Nu använder vi den på kliniken, och hjälper såväl elitidrottare och motionärer som andra patienter. Men idrotten är så klart intressant, där man kan tillåta mer rörelse och minska belastning. Vi ser den här tejpen som ett bra komplement till coachtejp och kinesiotejp, säger Martin Berg.

Den dynamiska tejpen är mer elastisk än kinesiotejpen och kan stretchas i alla fyra riktningar. Tejpen är gjord av lycra vilket ger den en ”baddräktskänsla” och gör att man kan minska belastningen på muskeln.
– Det smarta är att muskeln inte behöver göra hela jobbet själv och ändå ha full rörelse, till skillnad från andra sorters tejper, säger Martin Berg.

Han ger ett exempel med en skadad armbåge, som behöver avlastning.
– Då tejpar man först armbågen i böjt läge, vilket gör att tejpen bromsar när man sträcker ut den. När man sedan kommer i sträckt läge hjälper tejpen även till att böja tillbaka den igen.

Precis som coachtejp och kinesiotejp används Ryan Kendricks dynamiska tejp vid rehab. Ett stort användningsområde är idrotter som handboll där det är många snabba rörelser med stora påfrestningar. Men det finns användning för det även i mer monotona idrotter som löpning eller cykling, menar Martin Berg.
– Tittar man på cyklister så kan det vara bra om man exempelvis har överbelastningsproblematik i rygg, axel eller knä, säger han.

Hur länge ska tejpen sitta kvar?
– Tack vare lycra-materialet andas den fint och klistret är ordentligt eftersom den ska bromsa kraft. Under vardagsanvändning kan den därför hålla i ungefär en vecka, har man däremot haft den under en intensiv match eller tävling brukar den oftast vara färdiganvänd efter avslutat pass. Positivt är också att den tål vatten, så det fungerar bra att exempelvis simma med tejpen.
– Man ska dock vara noggrann och observant om det börjar klia, blir irritation eller man får mer ont. Då ska man ta av den direkt.

Vad ska man tänka på när man tejpar?
– Det som är viktigt är att man har helt passiva förankringspunkter. Har man inte det är det lätt att det blir blåsor från tejpen.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Ryan Kendricks


Dynamisk tejp

En av de senaste tejptyperna på marknaden. Är liksom kinesiotejpen elastisk, men den dynamiska tejpen kan stretchas i alla fyra riktningar vilket ger den en elasticitet på 200 procent. Det gör att man kan bibehålla fullt rörelseutslag, men man får stöd medan man gör rörelsen. Tejpen bromsar när man sträcker ut leden, och hjälper till att böja när man väl har kommit ut i sträckt läge.