Har du en rörelse- eller synnedsättning och gillar cykling? Eller helt enkelt är nyfiken på vad paracykling innebär? Nu går Fritidsbanken, Vätternrundan, Svenska Cykelförbundet och Svenska Triathlonförbundet samman för att bjuda in till en inspirationsdag i Motala.
– Vi välkomnar alla som är nyfikna, oavsett rörelse- eller synnedsättning. Även dig som verkar inom en cykelförening och vill veta mer om just paracykel, säger Anna Beck, förbundskapten och framstående paracyklist.
Inspirationsdagen sker den 1 februari vid Vätternrundan Arena i Motala och arrangörerna ser fram emot att träffa flera nya ansikten. Man vill inte bara få fler att testa på paracykling – utan också få dig att förstå att och hur fler kan inkluderas inom sporten paracykel.
– Jag stöter gång på gång på ’cykelvänner’ som inte vet om att de med sin rörelse- eller synnedsättning kan klassificeras som paracyklister. Senast en tjej som är född med dysmeli, en saknad hand, som inte trodde att hon var paracyklist. Har du en rörelse- eller synnedsättning som är klassificerbar så är du en paracyklist, säger Anna Beck, som föddes med sjukdomen Charcot–Marie–Tooths sjukdom (CMT). En neuromuskulär diagnos som gör nervbanorna svagare, vilket i sin tur påverkar muskler och balans.
– Vi har ett stort jobb att göra för att nå ut till fler. Och inspirationsdagar likt denna är en del i det. Nu ingår även arbetet i det nystartade projektet iCykel, vilket gör att vi kan sätta ännu större fokus på att nå ut.
Projekt iCykel syftar till att få fler föreningar att satsa på paracykling. Vid projektstart under hösten 2024 fanns det enbart fyra cykelföreningar i Sverige som erbjuder aktiv paracykelverksamhet.
Inspirationsdagens program den 1 februari 2025
Programmet inleds kl. 9.30 med information för den nyfikne från förbundet. Även Vätternrundan delar med sig av sitt engagemang för paracykling. Det finns nämligen flera goda exempel på paracyklister som tagit sig an något av Cykelveckans lopp. Allt från 315 km på handcykel till 100 km tandemcykel.
– Sen överraskar vi med en spännande föreläsare, avslöjar Anna.
Förbunden och fritidsbanken visar såklart också upp och lånar ut olika typer av paracyklar i samband med eftermiddagens prova-på-träning.
– Och vårt samarbete med Fritidsbanken gör att du även efter inspirationsdagen kan låna allt från tandemcyklar och handcyklar till side by side-cyklar och rullstolscyklar helt gratis, i nästan alla regioner. Oavsett cykelbehov så hjälper vi till.
Förutom föreläsningar och prova-på-träning finns också möjlighet att lära känna redan aktiva paracyklister.
– Vi kör ett träningsläger parallellt för deltagare på tidigare inspirationsdagar och aktiva paracyklister. Så alla som är i Motala redan på fredagskvällen, oavsett för träningslägret eller för lördagens inspirationsdag, bjuds in till en gemensam middag.
Anna poängterar:
– Det ska vara en låg tröskel för att intressera sig för paracykling. Så vi frågar alltid om vi kan ta en kontakt med dig som deltagare efter inspirationsdagen för att höra vad du tyckte. Men också för att hjälpa dig med önskat nästa steg.
Mer information om inspirationsdagen och anmälan hittar du på Swe Cykling Para:s hemsida.
Text: Ebba Envall
Foto: Svenska Cykelförbundet