Inomhuscykling blir allt hetare. Så här såg det ut på Vätternrundans träningspass på Zwift i fjol. Inomhuscykling blir allt hetare. Så här såg det ut på Vätternrundans träningspass på Zwift i fjol.
Conny Björnehall, ansvarig för grenen e-cycling på Svenska Cykelförbundet.
Artikel

Inomhuscykling – en trend som bara växer

2021-11-04

Temperaturen börjar sjunka och det blir mörkare. En tid då cyklister söker sig inomhus. E-cyklingen har fått en rejäl skjuts på senare tid och på Svenska Cykelförbundet spår man att inomhuscyklingen kommer att öka även i vinter.
    – Det känns som att det finns ett enormt sug. Explosionen ser ut att fortsätta, säger Conny Björnehall, grenansvarig på förbundet.

De senaste åren har den virtuella cyklingen blivit allt hetare. Inte minst i Sverige, som har flest e-cyklister per capita av alla länder i världen och är ett föregångsland inom sporten. För ungefär ett år sedan lanserades e-cycling som en egen disciplin inom Svenska Cykelförbundet.
    – Tidigare var det mest ett komplement till sommarträningen. Nu har det mer blivit en egen sport. Mycket tror jag handlar om enkelheten. Det är bara att hoppa upp på sin trainer och riva av ett pass, samtidigt som man också får det sociala. Inte minst viktigt under pandemin när det inte gick att träffas fysiskt, säger Conny Björnehall.

Ett antal nyheter i årets Swe Cup

I slutet av november startar årets upplaga av Swe Cup, förbundets stora cup på den populära plattformen Zwift. Och arrangören har redan märkt av ett stort intresse.
    – Vi siktar på att förbättra fjolårets siffror, då det var i snitt 700 cyklister per race. Det låter nästan absurt när jag säger det, säger Conny och skrattar.

Nytt för årets Swe Cup är att det kommer att vara åtta deltävlingar i stället för tio, som det var i fjol. Fyra innan jul och fyra efter – där de sex bästa racen räknas in i totalställningen.
    En annan nyhet är att vartannat lopp kommer att innehålla sprintdelar, där man kan få spurtpoäng under tävlingens gång.
    – Det är något som har varit efterfrågat. Tidigare har det bara varit de som var först i mål som har vunnit. Det här lockar förhoppningsvis ännu fler cyklister och gör att vi kan få roligare och mer taktisk racing.

Fem svenska platser till VM – hittills

En annan höjdpunkt under året är världsmästerskapet i e-cycling i slutet av februari, där Sverige just nu har fem direktkvalificerade deltagare – två herrar och tre damer.
    – Det är otroligt bra för att vara lilla Sverige. I mitten av november är det kval om ytterligare fem platser och sedan tillkommer även några wild cards. Därför både tror och hoppas jag att vi kommer att ha ännu fler cyklister med i VM.
    – Sverige är helt klart en framgångsnation på Zwift. Vi är extremt långt framme på damsidan, medan det är hårdare konkurrens bland herrarna internationellt.

Cykelförbundet har dessutom planer för att hajpa världsmästerskapet ännu mer.
    – Vi vill samla de svenska deltagarna till ett fysiskt event, så att man som publik kan komma och titta när svenska cyklister kör VM. Det är ju inte särskilt ofta som man får den chansen.

Vill locka fler att cykla – såväl inne som ute

Även om e-cycling har blivit en egen gren hoppas Conny Björnehall och förbundet att det ökade intresset också ska smitta av sig på övriga discipliner.
    – Vi är inte några konkurrenter. Utan vi hjälper snarare folk in till cykelsporten tillsammans. Allt som kan kopplas till rörelse och folkhälsa är viktigt och kul att stå bakom. Att det är så oerhört roligt är bara ett plus.
    – Vi ser det som ett litet mission att locka fler människor till att cykla ute och att våga ta sig till sin lokala cykelklubb.

Text: Pierre Henriksson

E-cycling

E-cycling eller virtuell cykling innebär att man cyklar mot och med andra cyklister som är uppkopplade på en gemensam plattform. Störst framgång och mest populär just nu är Zwift.

En av fördelarna med e-cycling är att din träning blir mer realistisk. Du kan följa en bana på skärmen och då anpassas också motståndet på din smarta uppkopplade utrustning. Det är också en social plattform där det finns möjlighet att träffa och chatta med andra cykelintresserade personer, kompisar, team, klubbmedlemmar och kända profiler inom sporten.

E-cycling som sport har vuxit väldigt snabbt senaste året och marknaden har det fullkomligt exploderat. Exempelvis har Tour de France körts virtuellt med direktsändning på Eurosport och dessutom arrangerar UCI och Zwift världsmästerskap i sporten.

Sverige ligger långt fram inom e-cycling och har några av världens bästa cyklister, både på såväl dam- som herrsidan. Förbundet har redan anordnat ett svenskt mästerskap, en Swe Cup och flera utmaningar inom landsväg och MTB på Zwift.