Artikel

E-cycling på frammarsch – tar plats hos förbundet

2020-10-01

Den virtuella cyklingen är på frammarsch. Det har Svenska cykelförbundet tagit fasta på. Grenen e-cycling tillhör numera förbundet och under torsdagen lanserades också hemsidan.
    – Det var verkligen en folkrörelse som drogs i gång i början av året. Kompisgäng och föreningar samlades i lokaler och butiker för att tävla tillsammans. Så himla kul, säger Conny Björnehall, som är ordförande i grengruppen, i ett pressmeddelande.

Sverige är en av föregångarna inom virtuell cykling. Inte minst på den virtuella e-sportplattformen Zwift. Jämför man antal utövare per capita finns det inget land som har fler utövare, tittare och följare. Sporten växte inte minst under coronapandemin, då allt fler passade på att att både träna och tävla genom e-cyclingen.
    I våras valde därför Svenska cykelförbundet att introducera fenomenet som en ny disciplin. Något som gör att grenen blir en del av motions- och elitverksamheten och samtidigt följer internationella cykelförbundet UCI:s regelverk och Riksidrottsförbundet riktlinjer.

Extra många Swe cup-omgångar

I den nybildade grengruppen för e-cycling sitter välkända cykelprofiler som Conny Björnehall, Martin Björgvik, Alexander Wetterhall, Natalie Eklund, Mattias Reck och förbundets generalsekreterare Leif Karlsson. På agendan sitter framför allt att utveckla tävlingsverksamheten, såväl nationellt som internationellt. Till den kommande säsongen ser det ut att bli extra många Swe Cup-omgångar och cyklisterna får troligtvis även en skandinavisk cup att se fram emot.
    – Vi kommer att köra Swe Cup varannan vecka för att inte krocka för mycket med andra events på Zwift, säger Conny Björnhall.

”Sverige har världens bästa cyklister inom e-cycling”

Några svenska deltagare på VM den 6 december ser det dock inte ut att bli. Detta trots att Sverige har haft stora framgångar på e-sportplattformen Zwift. Anledningen är att UCI i nuläget endast räknar landsvägscyklisternas UCI-poäng.
    – Det är oerhört frustrerande och vi kämpar hårt för att få med svenskar till VM. Det är helt fel att bygga kvalifikationer efter landsvägsrankning. Sverige har världens bästa cyklister inom e-cycling.

Text: Johan Fransson

Cykla på Zwift

Zwift är ett interaktivt videospel där du på en trainer tar dig runt en bana som visas på tv-skärmen. I den virtuella världen kan du cykla med andra, eller för dig själv, och få fram all träningsdata från din träning. Med en smart cykeltrainer anpassas även motståndet automatiskt.

Läs mer och kom i gång med Zwift här