Ingrid Kjellström cyklar genom sin graviditet Hon såg fram emot en tävlingssäsong på cykeln. Då slog pandemin till och Ingrid blev gravid. Det har inte stoppat henne från att cykla.
Vätternrundan Skoda Cycling Team 2018 För två år sedan cyklade Ingrid Vätternrundan med Skoda Cycling Team.
Ingrid ser fram emot Vätternrundan 2021 Målsättningen är att stå på Vätternrundans startlinje 2021. "Det är mitt stora mål efter förlossningen".
Artikel

Ingrid cyklar genom graviditeten: ”Behöver röra på mig för att må bra”

2020-11-16

Ingrid Kjellström såg fram emot en tävlingssäsong och massvis av cykling. Då kom pandemin och grusade hennes planer. Mitt i allt blev hon dessutom gravid – men vare sig virus eller graviditet har kunnat stoppa henne från att fortsätta cykla.
   – Jag hoppas att jag kan cykla ända fram till förlossningen, säger hon.

Ingrid Kjellström hade siktet inställt på en tävlingssäsong med MTB-loppet Cape Epic i Sydafrika som ett av de stora målen. Pandemin blev ett faktum, tävlingen blev inställd och Ingrid blev gravid. Men att cykla har hon fortsatt att göra.
   – Både jag själv och folk i min omgivning är förvånade över hur mycket jag har kunnat cykla. I början av graviditeten kunde jag fortsätta cykla med mina träningskompisar, men till slut blev jag avhängd i backarna. Nu tränar jag i stället med ett gäng pensionärer som tar det lite lugnare och det ger mig chansen att träna på sådant jag inte gör annars, säger Ingrid.
   – Med facit i hand blev det rätt bra tajming på graviditeten. Jag blev jätteglad och ser fram emot andra prioriteringar i livet. Det är nästan lite skönt att fokusera på något annat än cykling.

Lever för cykling

Det var genom En Svensk Klassiker 2012 som hennes passion för cykling fullkomligt exploderade. Sedan dess har hon bland annat tagit sig an Vätternrundan med Škoda Cycling Team och tävlat såväl nationellt som internationellt. Till vardags driver hon dessutom en blogg på Bicycling.se.
   – Man kan väl säga att jag i princip lever för cykling. Jag måste röra på mig och de dagar jag inte gör det mår jag sämre. Jag behöver hålla uppe endorfinnivån.
   – Även om cykelträningen inte sker på samma nivå som tidigare hoppas jag att det går att cykla hela vägen fram till det är dags för förlossning i januari.

Vilka är dina bästa tips till andra som vill cykla under graviditeten?
   – Kontinuitet. Man mår olika från dag till dag och kanske måste ändra sitt upplägg. Häng inte upp dig på vissa pass, det viktigaste är att träningen blir av på något sätt. Man måste acceptera att kroppen ser annorlunda ut och att den utsätts för nya påfrestningar. Att styrketräna blir väldigt viktigt.

Vill ta revansch från i år

Visst ligger Ingrids största fokus på att bli mamma. Men redan nu smider hon planer för att kunna genomföra Vätternrundan 2021.
   – Det är mitt stora mål efter förlossningen. Jag vill verkligen cykla och får se om det fungerar som det ska med mjölkpumpning, barnvakt och om kroppen är redo i juni. Jag vet vad som krävs och hoppas att jag kan komma tillbaka i form. Jag skulle ha cyklat i år med ett väldigt bra gäng. Det vill jag ta revansch på.

Text: Johan Fransson
Foto: Valentin Baat, privat

Ingrid Kjellström

Ålder: 32 år.
Bor: Ulricehamn.
Yrke: Byggnadsingenjör
Familj: Sambo. I januari blir de föräldrar.
Cyklat sedan: 2012, då hon genomförde En Svensk Klassiker.
Favoritcyklingen: ”Långa fikapass på 4–5 timmar. Jag älskar att komma hem och känna mig riktigt trött efter ett pass.”

Ingrids tips till dig som vill cykla under graviditeten
– Bli inte ledsen bara för att du inte kan köra med gänget som du brukar cykla med. Se det som en chans att träffa andra och cykla med dem. Dessutom är det ett perfekt tillfälle att träna på sådant som du inte gör annars. Jag har kört mycket kadens- och styrketräning, vilket har fungerat bra för mig.