Babben Larsson ykling
Artikel

ICA-klassikern fick Babben att fastna för cykling

2021-10-11

Komiker, programledare, skådespelerska och sångerska. Men vad få känner till är att Babben Larsson är en flitig deltagare i ICA-klassikern – där cyklingen är den absoluta favoritgrenen.
    – Jag vet inte hur många problem som jag har löst på cykelsadeln, säger hon.

Att Babben Larsson har hittat sitt bästa träningskoncept kan man lugnt påstå. I en vardag med mycket inspelningar och skrivande är det perfekt att kunna ta en paus när det passar.
    – Det jag gillar bäst är att det inte krävs en konstant prestation att genomföra delarna. Jag kan samla ihop mina kilometer i min takt och ser det som ett bra hjälpmedel att komma ut och vardagsmotionera, säger hon.

Det var genom en väninna på ICA som hon fick nys om utmaningen.
   
– Det kostade knappt någonting, under hundringen, och jag såg det som ett bra komplement till min gymträning. För mig passar det perfekt, framför allt i förhållande till hur min kropp mår och vad den behöver i form av motion, säger Babben, som verkligen går in för att klara alla moment:
   
– Om man säger så här… Under turnéer har jag kommit på mig själv att boka in mig på hotell där det finns gångstavar i receptionen. Jag har fått en ny livsstil och planerar mitt schema för att få ihop mina mil i respektive gren.

Fått mersmak av cyklingen

När tidningen Cykla når Babben är hon i full färd att genomföra Vasaloppet på sin fjärde ICA-klassiker. Men det är moment efter som är favoriten. Det var då hon äntligen fick tillgodoräkna sina mil på ”tantcykeln” igen.
    – Jag har verkligen fått mersmak för cykling. Det är ett lagom sätt att ta sig fram. Du är nära naturen och får uppleva massor. Jag ser det som mindfulness i en liten ask.
   
– Jag är dessutom introvert nog att tycka att det är helt okej att cykla inomhus också. En del tycker att det är vansinnigt, men för mig funkar det hur bra som helst. Jag behöver inte ens ha musik i öronen. I mitt huvud pågår det alltid någonting, så jag sätter en timer och bara kör.

Cyklingen gör också nytta i hennes arbete.
    – Den ger mig en hel del idéer. Det är när jag lägger jobbet åt sidan som de kommer. Jag slutar att tänka och börjar grubbla fram saker. Jag vet inte hur många problem som jag har löst på cykelsadeln. 

Rörelse gör Babben piggare

Det senaste året har varit ett speciellt sådant för mångsysslaren Babben Larsson. När pandemin slog till fick kulturbranschen sig en riktig törn. Som tur är fick hon både ett bokkontrakt och skrivjobb med låttexter.
   
– Jag har suttit hemma och jobbat mycket. Tack vare ICA-klassikern och mina mål har jag haft något att bryta av med. Min gissning är att jag faktiskt har haft tid att komma ut och röra på mig ännu mer. Det hjälper mig att bli piggare, både i kropp och knopp.

Bland minnena från sadeln berättar Babben om ett cykelpass under den heta sommaren 2018. Hon kom in i ett riktigt bra flow och hade en kanontid på gång. Men med två kilometer kvar cyklade hon rakt in i väggen.
    – Det var precis att jag tog mig hem på ettans växel. Väl hemma skar jag upp en vattenmelon och hällde flingsalt på. Jag bara tryckte i mig och det visade sig vara en bra grej. Det tog inte många minuter innan jag stod på benen igen.
   
– Vattenmelon och flingsalt alltså, det verkar vara en bra kombo. Ett litet tips till de som -hamnar i samma situation, säger hon på sin karaktäriska gotländska.

Hamnar lätt i prestationstänk

Dialekten är inte det enda hon har kvar från Gotland. Familjen har även en stuga som hon brukar besöka på somrarna.
   
– Där har jag en gammal Monark-cykel som jag brukar cykla på. En av mina nära vänner gick bort för några år sedan. Jag brukar cykla till kyrkogården och prata lite med henne. Det är väldigt fint att cykla på den östra delen av Gotland.

Efter att ha blivit så biten av cykling borde det bara vara en tidsfråga innan vi får se Babben på en startlinje i Motala. Men riktigt så ligger det inte till, även om det finns de som jobbar på att övertala henne.
    – Min kompis på ICA vill att jag ska cykla Halvvättern med henne, men det tror jag inte kommer att ske. Jag är en övergörare av rang och hamnar så lätt i prestationstänk i livet. Vissa saker vill jag göra för att det ska vara roligt och cyklingen är en av dem, säger Babben.

Text: Johan Fransson
Foto: Pressbilder

Babben Larsson

Ålder: 64 år.
Bor: Solna, med sommarhus utanför Enköping och familjehus på Gotland.
Favorit i ICA-Klassikern: Cykling.
Cyklar helst på: Favoritcykeln Viking. ”Det är min bästa cykel. Jag har en gammal Monark på Gotland också. Den väger as, men går väldigt stadigt.”
Bästa med cykling: ”Att komma ut mitt i naturen, gärna på landet. Det finns alltid något att njuta av på varje cykeltur.”
Favoritsträckan: ”Jag har en runda på 1,2 mil ute på landet. Den tar ungefär 40 minuter för mig, så det går inte fort. Männen i lycra brukar inte hälsa på mig direkt.”

ICA-klassikern

  • Vasaloppet: December–mars.
  • Vätternrundan: April–juni.
  • Vansbrosimmet: Juli–augusti.
  • Lidingöloppet: September–november.

Ica-klassikern är en utmaning för dig som vill röra på dig över hela året och samtidigt få belöningar och rabatter på hälsosam mat. Du genomför samtliga moment i En Svensk Klassiker, men styr själv över när och på vilket sett du tar dig an loppen.

Till varje moment finns flera alternativa motionsformer. Du måste alltså inte skida, cykla, simma och springa dina kilometer. Det fungerar till exempel lika bra att paddla kajak på Vansbrosimningens distans eller att sitta på en spinningcykel under Vätternrundan.

Babben väljer:

Stavgång under Vasaloppet:
”Som gotlänning åks inga skidor inte. Jag har gått med stavar i många år, redan på den tiden när folk frågade om jag hade tappat skidorna”.

Cykling under Vätternrundan:
”Det är favoritgrenen i hela ICA-klassikern”.

Rodd under Vansbrosimningen: ”Roddmaskinen på gymmet ger grym träning”.

Stavgång under Lidingöloppet:
”Jag tar fram stavarna igen. Tre mil är ganska lindrigt, så jag brukar gå bra mycket längre under Lidingö-perioden”.