Oskar Sundblad är optimistisk och tror att Vätternrundan kommer att köras enligt plan första helgen i september.
Kommer cyklisterna att kunna jubla efter 315 avklarade kilometrar runt Vättern i september? Från Vätternrundans sida är allt arbete fokuserat på att det ska bli möjligt.
Artikel

Hur är läget – blir det någon Vätternrunda?

2021-06-10

I takt med ökad vaccinering och minskad smittspridning av covid-19 växer hoppet om ett normalt samhälle framåt hösten.
    Så den stora cykelfrågan just nu är: blir det någon Vätternrunda i början av september?

Oskar Sundblad, försäljnings- och marknadschef samt tillträdande vd på Vätternrundan, följer tillsammans med sina kollegor på Vätternrundan utvecklingen noggrant. De har tät kontakt med berörda parter som Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet och hoppas självklart att vi snart kan återgå till ett normalt liv igen.

I dagsläget, finns det något svar på frågan om det blir någon Vätternrundan i år?
– Något tydligt ja eller nej finns inte, men vi känner oss väldigt positiva i att Vätternrundan kommer att köras enligt plan 2–5 september. Självklart är vi ödmjuka inför uppgiften och det finns fortfarande en hel del utmaningar kvar, säger Oskar.
– I takt med att smittspridningen går ner ordentligt, antal inlagda på IVA minskar och antal vaccinationer ökar för varje dag, ökar även hoppet för några fantastiska cykeldagar i Motala. Det är mycket glädjande.

Arbetar ni helt efter att loppen kommer att bli av?
– Det gör vi definitivt! Vårt mål är fysiska cykeldagar i Motala den 2–5 september. Vi pratar med våra partner, tillståndsgivare samt leverantörer och kommer att göra vissa justeringar så att alla cyklister ska känna sig trygga när de kommer till Motala.
    – Vi pratar även med anmälda cyklister som nu är inne i en valperiod där de kan välja att antingen köra Vätternrundan på hemmaplan eller få en voucher till en startplats nästa år om restriktionerna förlängs. 

När är sista dagen för er att dra åt handbromsen?
– Ett normalt år hade jag sagt två månader innan loppen, men detta är inget normalt år. Vi vill avvakta så länge det bara går, vilket vi också diskuterar med alla inblandade.
    – Redan nu märker vi att smittspridningen går snabbare nedåt än vad vi hade hoppats på, och det är självklart riktigt positivt. Både för oss på Vätternrundan och för samhället i stort.

Känns det som att ni arbetar i uppförsbacke?
– Nej, mer som en berg-och-dalbana. Ena stunden är man hoppfull, nästa stund känner man sig lite ledbruten.
    – Som team och gäng har vi dock ett jäkla fokus på en kommande cykelfest och att restriktionerna släpper den första september. Då blir Vätternrundan verkligen ett festligt och folkligt avstamp in i framtiden.

Mängder av motionslopp har tvingats ställa in under pandemin. Har ni känt er särbehandlade av regeringen och Folkhälsomyndigheten?
– Vi har hela tiden känt och tyckt, för folkhälsans skull, att alla ska ges möjlighet att träna och samtidigt ha mål med sin träning. Som maxtaket är nu får vi ha en cyklist per 2,1 kilometer i Vätternrundan och det är, precis som det låter, helt orimligt.
    – Jag menar att det är viktigt att Folkhälsmyndigheten, tillsammans med regeringen, tar sitt ansvar för alla motionslopp. Just nu är det viktigare än någonsin att vi verkligen håller i gång med motionen för folkhälsans skull.

Finns det en ”Plan C”, eller flyttas hela evenemanget till juni 2022 om det inte blir något i september?
– Kan vi inte köra nu i september blir det en hemmavariant liknande Min Vätternrundan  för alla cykelsugna därute. Precis som förra året, med medalj hem i brevlådan och massor av cykelglädje hemifrån. Anmälda cyklister kommer även att få möjlighet att flytta sin startplats till nästa år. Sedan börjar arbetet med nästa års Cykelvecka.

Hur ser kontakten ut med Folkhälsomyndigheten?
– Vi har tät kontakt, hela tiden, med en bra dialog med alla berörda myndigheter, regeringen och Riksidrottsförbundet. Här har Vätternrundan stora fördelar med tanke på att vi har hållit på så länge vilket innebär goda samarbeten och kontakter.
    – Viljan och hoppet finns, hos alla parter och myndigheter, att vi ska kunna köra våra lopp första helgen i september.

Hur går dina tankar just nu?
– Fokus ligger hela tiden framåt. Vi är som sagt ödmjuka inför vad som kan hända, men just nu är vi alla inne i ett mycket positivt flow. Det finns så klart en del osäkerhet kvar. Men med tanke på vad vi ser när det handlar om vaccinering och minskad smittspridning, så gror optimismen mer och mer för varje dag.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Per Olsson, Petter Blomberg

Anmäl dig något av loppen!

Är du intresserad av att ställa upp i något av loppen under cykelhelgen 2–5 september? Här kan du läsa mer, och även anmäla dig, till Vätternrundan 315 km, Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km och MTB-Vättern.