Helena Stigson visar den officiella Vätternrundan-hjälmen som i Folksams test får högsta betyg. – Den bästa hjälmen för landsvägscykling, säger hon.
Artikel

Högsta betyg till den officiella Vätternrundan-hjälmen

2020-05-20

Den officiella Vätternrundanprodukten TEC Quadriga MIPS är ett utmärkt alternativ när du letar cykelhjälm. I ett stort hjälmtest får den högsta betyg och är 23 procent bättre än genomsnittet.
    – Den placerar sig i toppen i alla test, säger Folksams Helena Stigson som är trafiksäkerhetsforskare och ansvarig för testerna.

Varje år uppsöker fler än 1 000 svenska cyklister akutvård för olyckor som ger huvudskador. Två av tre hade kunnat undvikas om cyklisten hade burit hjälm. Men hur viktigt är det att använda en bra hjälm? Otroligt viktigt, visar Folksams stora hjälmtest.
Bara för att en cykelhjälm är godkänd och dyr innebär det inte att den är bäst på marknaden. I testet har Folksam granskat 27 olika cykelhjälmar. I toppen hittas TEC Quadriga MIPS – som sedan i fjol är en officiell Vätternrundanprodukt.
    – Tittar man på de som vi har testat så är det den bästa hjälmen för landsvägscykling, säger Helena Stigson.
– Det är jättesvårt att som konsument välja en hjälm och man behöver resultaten från våra test för att göra ett säkert val.

I testet har Folksam bland annat utsatt hjälmarna för olika islag. Raka och sneda, bland annat mot tinningregionen.
    – Vi försöker spegla olika olyckor och täcker de vanligast förekommande islagen. När vi får resultaten från testhuvudet i labbet genomför vi också en datasimulering för att visa vad som händer i hjärnan och hur stor påverkan skadan får På så sätt kan vi värdera hur väl hjälmarna minskar risken för att skadas.

Var det något i testet som förvånade dig?
– En av de testade hjälmarna med MIPS hamnade i botten. Det är ett bevis på att det krävs mer än ett rotationsskydd för att en hjälm ska vara säker, säger Helena.

Men hur blev just TEC Quadriga MIPS en officiell Vätternrundanprodukt? Johanna Smedberg på Cycleurope berättar:
    – Det är en väldigt populär hjälm hos såväl motionärer som elit och passar bredden av cyklister som cyklar Vätternrundans lopp. Hjälmen har en passform som omsluter huvudet på ett bra sätt, vilket gör att den inte tar onödigt mycket vind och passar de flesta huvudformerna, säger hon.
– Det händer ju att det både blåser och regnar när man ska ta sig runt Vättern, och då känns det skönt att sätta på det genomskinliga skalet som kommer på köpet.

Andreas Andersson, marknadskoordinator på Vätternrundan, är nöjd med testresultatet.
    – Vi är så klart väldigt glada. Det är viktigt att de produkter som vi sätter vårt namn på håller bra kvalitet och är säkra. Det är något vi tänker arbeta ännu mer med framöver, säger han.

Text: Johan Fransson
Foto: Folksam

Folksams stora cykelhjälmtest

Sedan 2012 har Folksam testat olika cykelhjälmar för att mäta deras säkerhet. I år har 27 hjälmar blivit testade och bland de allra säkraste återfinns TEC Quadriga MIPS, som är en officiell Vätternrundanprodukt. Hjälmen får betyget 4 och är 23 procent bättre än genomsnittshjälmen. Den får också Folksams märkning ”Bra val”.

Du hittar den inom kort hos Stadium!

Allra bäst resultat får Hövding 3.0, som rekommenderas för cykling i stadstrafik. Dock är den inte lika säker vid landsvägscykling, menar Helena Stigson som har ansvarat för testet.

Hövding är inte en godkänd hjälm vid Vätternrundans olika lopp.