Artikel

Hejaropen höjer stämningen under Tjejvättern

2019-06-05

Marie Asklund började cykla på allvar för tre år sedan. Året efter väntade Halvvättern och Tjejvättern, en dubbel som förra året utökades till en trippel med Vätternrundan 300 km.
    Och konceptet upprepas även i år.
    – Ja, så kan det bli när man fastnar för något, säger Marie som ser fram mot de tre loppen i allmänhet men Tjejvättern i synnerhet.

Från att knappt bara ha cyklat till och från jobbet på en treväxlad cykel tog cykelintresset rejäl fart 2016.
    – Tidigare sprang jag mycket, men fick problem med hälarna. Eftersom jag fortfarande ville vara ute bestämde jag mig för att köpa en cykel, men då fanns inga planer på Vätternrundan. Jag menar, 30 mil? Det är ju långt, säger Marie.

Nu är det dock annat ljud i skällan.
    Varbergs Sommargiro 2016 blev det första långloppet och sedan dess blir det ett antal lopp per säsong. Tåkern Runt blev premiären 1 maj, sedan Sommen Runt hemma i Tranås innan de tre rundorna under Cykelveckan.
    – Allt handlar om att utmana sig själv, säger Marie.
    – Jag är egentligen en ganska feg person som inte tror att jag kan klara så mycket, men jag har insett att jag kan mer än vad jag tror, säger Marie.

Det spritter i cykelbenen när Marie tänker på starterna i både Halvvättern och Vätternrundan, men mest ser hon fram mot de tio milen under Tjejvättern.
    – Tjejvättern är något som många kan klara av. Här möts man av en härlig blandning av cyklister där ingen reagerar om man kommer med cykel- eller picknickkorg. Det är en helt annan stämning, säger Marie och jämför med de två andra loppen.
    – Självklart är det stämning på Halvvättern och Vätternrundan också, men man möts inte av samma hets och tonläge. På Tjejvättern är det mer hejarop och pushande och inte samma fokus på tidsmål. Det är ett lopp för tjejer på alla nivåer.

Uppladdningen inför årets tre lopp under Cykelveckan är i full gång, bland annat genom de tolv milen tur och retur bostaden i Tranås och husvagnen i Vadstena.
    – Jag har en MTB också, har dock inte börjat använda den än, men nästa år blir det nog alla fyra loppen. Då tar jag i så fall med mig dottern på MTB-Vättern – det skulle vara väldigt roligt, säger Marie.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Sportograf


Marie Asklund

Ålder: 47 år.
Bor: I Tranås med make och yngsta dottern (12 år).
Yrke: Lärare.
Intressen: “Förutom cyklingen gillar jag att styrketräna, läsa, scrapbooking och att umgås
med familjen.”